avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre vechimea cartii de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre vechimea cartii de munca

Buna ziua.
As dori sa aflu daca se poate plati cartea de munca daca am lucrat la o firma 2 ani si jumate, am lichidat si dupa 6 luni m-am reangajat si as dori sa stiu daca as putea plati cele 6 luni ca sa-mi mearga in continuare cartea de munca si sa beneficiez de maternitate?
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:28, 6 Martie 2015
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

Care este data preconizata a nasterii?


Prin urmare, chiar daca ar fi posibil, plata contributiilor retroactiv nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatia CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului berescu_laura berescu_laura Buna ziua! Sunt angajata din anul acest,2014, din luna martie!Imi doresc un copil si as vrea sa stiu daca raman insarcinata pana in luna martie, 2015, mai ... (vezi toată discuția)
Sarcina fara indemnizatie dcxkmc dcxkmc Buna ziua, daca ma puteti ajuta, eu lucrez doar de 4 luni, iar sotia mea in ultimele 12 luni a avut o perioada de 6 luni in care nu a lucrat in Romania, iar ... (vezi toată discuția)