avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi

De la 11.00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Reges-Online: Aspecte esențiale privind operarea noului registru și completările necesare 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba la angajare

Este perioada de proba obligatorie la angajare?
Art 31 din Codul Muncii spune ca: pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă, deci nu reiese obligativitatea unui astfel de demers, insa tot in Codul Muncii, art. 17, alin(2) lit m, spune ca angajatul trebuie informat prin contractul individual de munca si asupra perioadei de proba.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consultant resurse umane 09:24, 21 Iunie 2009
De acord cu @saamy, cu o singura completare: daca i-am dat perioada de proba prin CIM nu prea mai pot sa-i incetez CIM pentru necorespundere profesionala (daca e cazul) decat daca intre timp ii schimb locul de munca (alt post).
Perioada de proba la angajare nu este obligatorie, asa cum vi s-a explicat mai sus.
Am avut si eu situatii cand din consideratie fata de viitor angajati foarte competenti nu am folosit aceasta perioada de proba.
Dar ea e utila pentru ca da posibiliatea de a se renunta de catre orice parte la contract printr-o simpla notificare scrisa, daca intervin nemultumiri.
tudorvaleriu a scris:

De acord cu @saamy, cu o singura completare: daca i-am dat perioada de proba prin CIM nu prea mai pot sa-i incetez CIM pentru necorespundere profesionala (daca e cazul) decat daca intre timp ii schimb locul de munca (alt post).

:sorry:
1. Aceasta perioada de proba ajuta foarte bine atat pe angajat cat si pe angajator, pentru ca este suficienta o "Notificare" dar in intervalul perioadei de proba si totul se termina frumos, civilizat fara multa bataie de cap.
2. Pentru ca nu corespunde profesional avem alta speta, o folosim cand CIM este in derulare dupa perioada de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba alex_blue alex_blue Buna ziua, In calitate de angajat, am dreptul sa cer la incheierea contractului individual de munca o perioada de proba? Daca da, in timpul acestei perioade ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa perioada de proba gica1 gica1 vreau sa concediez un angajat care pe data de 16.08.2011 i se termina perioada de proba de 60 zile si care nu corespunde profesional locului de munca .pot ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca Marinescu_And Marinescu_And Buna seara! As dori sa va intreb si eu 2 chestii, daca ma puteti ajuta: 1) cat este perioada de proba la angajati (functii de executie) si daca este ... (vezi toată discuția)