avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate

Buna ziua,am o dilema care nu imi da pace am avut si inca am o relatie cu sotia unui amic ,relatie care a inceput in urma cu mai bine de 10 ani si continua si acum.
Copilul lor seamana cu mine la fizic destul de bine si mi-a incoltit ideea ca ar fi al meu ceea ce ea nu recunoaste zice ca mi se pare..Cum pot afla daca e al meu si cum pot sa le cer sa faca testul (tatalui si fiului adica) sau nu am dreptul asta?.Daca e al meu il vreau
Ce varsta are copilul ?

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
gi-jane2, moderator
8 ani si jumatate.
Pe de alta parte ea zice ca va nega totul ,va sustine ca mint si nu e nimic adevarat..
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
constantin29, utilizator
Puteti introduce o actiune in tagada paternitatii conform Noului Codul Civil:

Art. 429 Actiunea in tagada paternitatii
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.
(3) Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea poate fi pornita de tutore, iar in lipsa, de un curator numit de instanta judecatoreasca.
(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului. Daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.
Daca acestia sunt decedati, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor.

Art. 432 Tagada paternitatii de catre pretinsul tata biologic
(1) Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii tatalui biologic. Daca acesta a decedat, actiunea poate fi formulata de mostenitorii sai in termen de cel mult un an de la data decesului.
(3) Dispozitiile art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
Nu va este aplicabil noul cod civil si nu sunteti in drept nici legal ( nici moral) sa tagaduiti paternitatea.
Parte procesuala activa in procesul de tagada in cazul dvs, o au mama, sotul sau copilul, iar termenul e de 3 ani de la nasterea copilului. Copilul are timp sa tagaduiasca paternitatea pana la 3 ani de la majorat.

Pentru a nu bulversa copilul, amicul si si sotia amicului, incercati sa obtineti cateva fire de par sau o proba de saliva de la baietel cu care faceti un test la un laborator privat, n-are relevanta in instanta dar macar va linistiti d-voastra daca nu sunteti tatal copilului.

Alte discuții în legătură

Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Numele copilului din concubinaj al unei mame casatorite cu alt barbat maya12 maya12 Buna ziua! Exista posibilitatea ca un copil sa fie trecut pe numele tatalui avand in vedere urmatoarea situatie: -mama copilului inca nedivortata in ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii mircealoko mircealoko buna ziua.am o mare problema.eu impreuna cu concubina mea (impreuna de 6 ani) avem un copil nou nascut.ea este casatorita de 20 de ani dar nu mai este cu sotul ... (vezi toată discuția)