avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva 5% la apartamente noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva 5% la apartamente noi

Buna ziua,
Recent am cumparat un apartament , intr-un imobil nou.Conform contractului semnat , "vanzatorul" este o persoana fizica impreuna cu sotia , "cumparatorul" sunt eu si sotia.In acest contract familia X , vinde familiei Y , un apartament pe o anumita suma S nespecificandu-se exact ca aceasta suma S contine sau nu o cota de TVA.Dupa virarea banilor,am obtinut toate actele necesare,cadastru,intabulare..certificat fiscal liber de sarcini etc.Pe timpul semnarii contractului am "aflat" ca vanzatorul de fapt detine 67% din acea cladire,acesta nemaiputand "ocoli" anumite intrebari ale mele ,vis-a-vis de istoricul cladirii,adresate in urma citirii contractului.La final,cu toate informatiile noi dobandite,am decis sa semnez contractul.
La cateva zile dupa semnarea contractului vanzatorul ma suna ptr a ma ruga sa fac o declaratie pe propria rasp , la notar ,precum ca acest apartament este primul cu cota de TVA 5% pe care il achizitionez,argumentand ca ii este necesara ptr a avea actele in regula in ceea ce priveste fiscalitatea...etc.Intrebarea mea este urmatoarea - este intr-adevar necesara aceasta declaratie,avand in vedere ca actele incheiate nu contin nici o referire la vreun TVA continut,iar eu nu am o factura din care sa reiasa clar ca mai sus numita familie X este SRL sau PF sau orice altceva ar presupune manevre cu TVA-ul? Exista vreun risc la care ma expun daca dau/nu dau aceasta declaratie? Cum ar trebui sa procedez? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 22:10, 11 Martie 2015
este posibil ca vanzatorul sa fie persoana impozabila inregistrata in scopuri de tva pentru tranzactii imobiliare.
dvs., ca si cumparator, v-ati inteles la un anumit pret asupra imobilului, pret final cu toate taxele incluse, nestiind la momentul respectiv care este statutul vanzatorului.
acum vanzatorul vrea sa profite de aceasta situatie si sa plateasca mai putin tva catre stat.

de exemplu daca pretul total al apartamentului este de 50.000 euro, vanzatorul ar trebui sa vireze statului suma de 50.000 x 24/124 = 9.677,42 euro, fata de 50.000 x 5/105 = 2.380,95 euro.
se observa clar o diferenta de aprox. 7.300 euro in favoarea vanzatorului, ceea ce nu este corect deoarece de cota redusa de 5% ar trebui sa beneficieze cumparatorul, nu vanzatorul.

parerea mea este sa renegociati pretul daca ii veti oferi aceasta declaratie notariala, pentru ca nu a fost corect cu dvs. de la inceput, ascunzand partea cu taxa pe valoarea adaugata.
Mulțumesc foarte mult pentru răspunsul acordat.Ma poate forța in vreun fel sa dau aceasta declarație?
nu stiu, doar daca foloseste amenintari sau forta fizica.
Pretul vanzarii este acelasi ptr dvs indiferent daca vanzatorul plateste TVA sau nu, respectiv este pretul la v-ati inteles sa efectuati tranzactia. Insa ptr ca vanzatorul sa plateasca TVA de 5% si nu de 24% trebuie sa fie indeplinite o serie de conditii inclusiv aceea ca dvs nu ati mai cumparat nici o proprietate imobiliara cu TVA 5%.
Puneti aceasta intrebare notarului la care ati semnat contractul si va va lamuri cu siguranta.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
carmen2010, utilizator
Dacă dați declarația nu veți mai putea achiziționa alt apartament in viitor cu TVA 5%. Atâta timp in care in contract nu se specifica nimic legat de cota de TVA legală si vânzătorul a dat declarația de încasare de preț sau a declarat ca a primit suma reprezentând contravaloarea apartamentului menționata in contract, nu are ce sa va facă. Așa cum spunea xesxes, vrea sa plătească TVA mai puțin către stat.

Alte discuții în legătură

Expertiza imobil SperantaDimciu SperantaDimciu Buna ziua, Spuneti-mi, va rog, daca mi s-a realizat un raport de evaluare al unui imobil (unde exista in urma succesiunii/mostenirii 4 proprietari avand cote ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?! agb23 agb23 Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii ... (vezi toată discuția)