avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz de a semna contract de inchiriere a boxelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz de a semna contract de inchiriere a boxelor

Buna ziua,

s-a hotarat in AG inchirierea boxelor de la subsol construite pe proprietatea comuna. Problema este ca unii proprietari nu vor sa semneze contractul de inchiriere pe care l-am redactat, iar legea nu prevede sanctiuni pt aceasta situatie#-o. Daca nu semneaza, cum le putem lua totusi banii?

Ce este de facut? Putem include chiria intr-o coloana speciala pe lista de intretinere fara a le mai cere acordul?

Sau sa decidem in comitet adoptarea unor sanctiuni pt cei care nu se supun hotararii AG?
„Ar fi si o contradictie caci pe un spatiu nu poti fi, concomitent, si proprietar si chirias” spune mira55;
nu văd contradicția deoarece, ești proprietar 100% pe proprietatea individuală și cota-parte din proprietatea comună, atunci pentru cmp ce nu îți aparțin din prop. comună. pot pretinde niste banuți în folosul membrilor asociați. Nimeni nu poate modfica destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari. De aici încolo intervine abuzul sau buna înțelegre între proprietari
De acord cu dvs dar un articol de lege puteti invoca pe problema in discutie?
In cazul asociatiilor de proprietari sunt bine cunoscute si determinate proprietatile individuale si cota-parte ce revine fiecarui proprietar, numai ca- atentie! boxele amenajate la subsolul blocului cat si cota-parte din proprietatea comuna constituie coproprietate in devalmasie; aceasta este si ea la randul ei supusa acelor reguli de uzufruct si superficie ca si la dreptul de proprietate numai ca in devalmasie nu este admisa vanzarea sau inchirierea intre vii ! Prin urmare orice proprietar are tot dreptul sa refuse vreo plata,aceasta fiind abuziva. Ceea ce legea spune ca pot fi inchiriate spatii comune, se refera(chiar daca nu stipuleaza expres) la terte persone si nu la proprietari (coproprietari).
Astfel de cazuri sunt bine cunoscute in doctrina si jurisprudenta , ele avand ca izvor de drept Codul Familiei, neexistand vreun text de lege care sa reglementeze exact aceasta situatie.
andidumitru a scris:
.....ca in devalmasie nu este admisa vanzarea sau inchirierea intre vii !


Bun, in aceste conditii, personal am doar doua posibilitati:
1. Inchiriez de la un proprietar decedat... omul a "plecat" dintre noi si as putea sa inchiriez, nu stiu cum, dar el decedatul, imi inchiriaza mie (deocamdata viu), este corect?;
2. Am un prieten in blocul vecin. Eu fata de proprietarii din acel bloc sunt tertz - da?, deci pot sa inchiriez boxa lui; la randul lui, prietenul meu este tertz fata de proprietarii din blocul meu - corect? Corect, deci ca sa se pricopseasca si el cu o boxa, o inchiriaza de la mine si amandoi avem cate o boxa.

Multa minte nu ne trebuie ca sa facem schimb de boxe: eu preiau boxa lui din blocul meu si vice-versa... Frate, cap sa ai ca minte ce-ti mai trebuie - uite ce simplu era! Deci se poate si intre vii!!!

Este posibil sa mai citeasca cineva interesat si chiar ca aparem la cele mai fanteziste descoperiri in materie de drept civil...

Toate aspectele, reglemetăile răspunsurile privind „Proprietatea comună” le găsiti in Noul CPC CAP. IV începând cu art 631 și celelalte si în legea 230/2007 .
Trebuie să privim problema ridicată coryzalia sub aspectul dreptului de folosire a proprietații comune art,11 pct. Legea 230/2007: „Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari”
„ ART. 650 NCPC
Atribuirea în folosinţă exclusivă a părţilor comune
(1) Părţile comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari.
(2) Decizia de atribuire în folosinţă exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de două treimi din coproprietarilor şi al cotelor-părţi. În clădirile unde sunt constituite asociaţii de proprietari, decizia se adoptă de către adunarea generală, cu aceeaşi majoritate”
Deci, dacă adunarea generală a aprobat ca în subsolul tehnic să se amenajeze boxe este Ok, dacă ai o adresă de la ISU care spune că nu are în evdideța sa, subsolul dvs. ca fiind cu destinație speciala, (de regula adăpost antiaerian, nu cutremure, inundații etc.) este și mai OK, dacă adunarea generală a hotărât să dea în folosința unor proprietari acele boxe cu titlu gratuit sau cu plata unei taxe atunci proprietarul care ocupă boxa fară să resecte hotărârea Ad. gen. poate fii acționat în justiție cu șanse mari de câștiga.
„ART. 636 NCPC
Exercitarea în comun a dreptului de folosinţă
(2) Cel care, împotriva voinţei celorlalţi proprietari, exercită în mod exclusiv folosinţa bunului comun poate fi obligat la despăgubiri”
Deci, proprietatea comună, nu o vând, nu o închiriez, ci o dau în folosință, cu acordul propritarilor cu un contract de folosință, cu sumă modică, sau gratuit, sau contra unor servicii; în baza cotractului emit factură sau cosemnez în tabelul de cheltuieli si evidențiez sumele în fondul special de venituri. NU vrei să plătești? Eliberază spațiul. NU vrei nici asta atunci avem un acord de asociere, staut, legii în vigoare, un preșdinte susținut de proprietari și cu ceva sânge în instalție, atunci puteți rezolva probelma; chemat la o dicuție de mediere cu com. executiv - hotarâre Ad.Gen de chemare in instață,-notificare - instață; cumnicarea să se facă numai î scris.
Este adevarat nu cunosc niciun articol de lege pentru abuz dublat de nesimțire
Cer scuze pentru lungime topicului și nu am pretenția că am atins toate aspectele legate traiul în comun
cu stima
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
ionr, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatii comune la bloc dan.predescu@yahoo.com dan.predescu@yahoo.com Buna ziua, In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a ... (vezi toată discuția)
Inchiriere boxe intre etaje dan61 dan61 La noi in bloc s a hotarat la ultima adunare generala sa se intocmeasca contracte de inchiriere intre asoc.de propr. Si locatarii care folosesc boxele dintre ... (vezi toată discuția)
Inchiriere boxe la subsolul blocului coryzalia coryzalia Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa gasesc solutia legala pt o problema cu care se confrunta asociatia: comitetul executiv doreste ... (vezi toată discuția)