avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, supraevaluare imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, supraevaluare imobil

Am fost casatorit 6 ani. Divortul a fost pronuntat acum 3 ani.
In perioada cat am fost casatoriti, mama mea (care a decedat intre timp), impreuna cu fratele meu, a construit o casa pe numele ei si al fratelui meu (ridicata in rosu - acesta este si stadiul actual). Banii au provenit in mare parte (peste 90-95%) dintr-o mostenire dupa mama mamei mele si restul (cateva mii de roni) din ce mai avea mama mea.
Fosta sotie a intentat partaj - chemand in judecata pe fratele meu, pe motiv ca ar fi construit casa pentru noi, cu bani jumatate de la mama mea si jumatate de la noi.
Fosta sotie a adus in instanta o evaluare a constructiei - facuta PE NEVAZUTE de cumnata ei care este arhitect, unde arata ca valoarea casei este DUBLA, spunand ca intr-adevar jumatate este din mostenire, jumatate din banii nostri (ai sotiei si ai mei).
Am dus dovada ca nu aveam mijloace sa contribuim financiar la constructie, eram doi angajati cu salarii normale, fosta sotie era bugetara si avea un salar putin mai mare de minimul pe economie, eu un salar mai bun, dar oricum, banii ne ajungeau doar pentru traiul zilnic.
Am dus dovada ca mama mea avea venituri mult peste cat avea nevoie pentru traiul zilnic.
A fost facuta o evaluare a constructiei de catre un expert desemnat de instanta, unul desemnat de mine si unul de fosta sotie. Valoarea a iesit apropiata de cea reala, adica de suma declarata de fratele meu. Evaluarea a fost semnata de toti cei trei evaluatori (inclusiv cel desemnat de fosta sotie). Totusi a depus obiectiuni - au fost admise de instanta. S-au refacut calculele si a iesit o suma si mai mica (cateva sute de ron). A depus din nou obiectiuni - iar au fost admise de instanta. Cu toate ca o mare parte de lucrari au fost efectuate personal de fratele meu (care e constructor), ea cere sa se evalueze valoarea acelor lucrari - de parca ar trebui "despagubita" pentru munca depusa de el. Aici ma refer de ex. la ridicarea zidurilor de caramida care au fost ridicate de el singur.
Din cate inteleg, ei vor sa scoata ca, constructia a costat mai mult decat suma mostenita, ca apoi automat sa se considere ca restul valorii este contributia noastra. In mod normal nu ar trebui sa demonstreze ca noi am contribuit financiar la construirea casei? Sau macar sa demonstreze ca am fi avut posibilitatea sa contribuim la finantarea constructiei?
Eu am depus de la inceput dovada tuturor veniturilor si tuturor costurilor familiei noastre (copii facturi utilitati, chitante, etc) . Pe luna, dupa ce achitam tot, ramaneau cateva sute de roni. Avand in vedere ca din acei bani trebuia cumparat lapte, scutece si ce mai este necesar unui copil, mancare pentru noi, benzina la masina si alte cheltuieli normale, cum poate sustine fosta sotie, bineinteles aducand doua martore mincinoase, ca noi in timp de doi ani, am adunat din aceste salarii, 25.000 EUR? Chiar daca nu am fi consumat nici un leu in toti anii astia, veniturile noastre nu ajung la aceasta suma. Mentionez ca nici nu intra in discutie (si nici la proces nu a intrat in discutie) sa fi avut venituri din alte surse.
Martorele ei - doua colege de servici - au venit si au declarat ca stiau ca aveam atatia bani adunati. De unde? asta nu a interesat pe nimeni, nici pe instanta. Cele doua se declarau prietene bune cu fosta sotie - acesta fiind motivul pentru care stiau amanuntit cati bani cica aveam stransi. Dar ele nu au fost NICIODATA la noi in casa. Si mai mult, cand le-am intrebat la proces cati ani are copilul nostru - habar nu aveau. Adica stiau exact si in amanunt totul legat de costructie, dar in rest nici macar aproximativ nu stia in ce an s-a nascut copilul...
Problema mea este urmatoarea: avocatul meu pare dezinteresat. In loc sa cerem sa demonstreze ca noi am fi contribuit financiar la constructie, noi stam si asteptam sa vedem cat iese valoarea casei, de parca se subintelege ca ce depaseste mostenirea, este aportul nostru. Ce pot sa fac, sa schimb cursul procesului, care dupa cum am impresia, se indreapta spre o decizie complet falsa...
Eu nu vad nimic anormal din ce spuneti ca se intampla. Se discuta despre expertiza ca e singura proba ramasa neadministrata, celelalte fiind deja administrate. Despre ce ati dori sa se vorbeasca, suntem la administrarea probelor, nu punem concluzii acum, nici nu dezbatem pe fond in contradictoriu.
Deci: despre ce doriti dv. sa se discute, in afara de expertiza, la administrarea probelor?
Nu ati inteles nimic din cele expuse de mine. Si nu e prima data...
In mod normal nu ar trebui sa se discute despre doua chestiuni, si anume:
1. am avut posibilitate financiara sa investim in constructie
2. daca intr-adevar am investit.
?
Din punctul dumneavoastra de vedere, daca valoarea constructiei depaseste suma provenita din mostenire, AUTOMAT se considera contributia noastra, CHIAR DACA mama mea avea si alte resurse financiare pentru constructie???
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
IoanPaul, utilizator
AVLIL a scris:
Despre ce ati dori sa se vorbeasca, suntem la administrarea probelor, nu punem concluzii acum, nici nu dezbatem pe fond in contradictoriu.

Fara suparare, eu am retinut din cele scrise de „petent”, ca:
In perioada cat am fost casatoriti, mama mea (care a decedat intre timp), impreuna cu fratele meu, a construit o casa pe numele ei si al fratelui meu (ridicata in rosu - acesta este si stadiul actual). Banii au provenit in mare parte (peste 90-95%) dintr-o mostenire dupa mama mamei mele si restul (cateva mii de roni) din ce mai avea mama mea

In aceste conditii cei doi fosti soti au de impartit contributia lor comuna la construirea casei. Daca cei doi nu pot dovedi ca sunt proprietarii casei „la rosu”, nu are nici un temei evaluarea casei.
Repet, daca acesta e adevarul, obiectul litigiului e contributia in bani (a celor doi in timpul convietuirii) la construirea casei. Asta au ei de impartit nu casa, care nu le apartine nici de drept si nici de fapt.
Prea ne-am obisnuit sa acceptam ca un medic, (un inginer, un avocat, un ...) poate gresi si trebuie pedepsit daca gresala lui aduce prejudicii altora, dar un judecator face ce vrea si numai daca vrea, desi a jurat sa .... si sa .... cand a capatat puterile pe care le are.
Si eu sunt de parere ca aceste puteri ii sunt necesare exercitarii functiei pentru care e platit, dar competenta si buna credinta se prezuma doar pana la proba contrara.
Situatia este exact asa cum ati descris-o si Dvs. Cu toate ca fosta sotie nu a adus nici o hartie cu care sa arate ca noi am fi contribuit cu ceva la ridicarea acestei constructii, iar eu am aratat prin acte, bonuri chitante, extrase de cont si hartii de salarizare ca nu aveam cum contribui financiar la constructia casei, si in plus am aratat ca mama avea banii necesari pentru ridicarea constructiei, la ultimele 4 infatisari se discuta numai despre evaluarea casei. Nu stiu, si aici doresc un sfat, cum sa "readuc procesul pe fagasul normal".
IoanPaul a scris:
Nu stiu, si aici doresc un sfat, cum sa "readuc procesul pe fagasul normal".

Imi pare rau sa va dezamagesc. Cum am mai spus, doar judecatorul are dreptul sa „readuca procesul pe fagasul normal”. Daca el nu vrea, nu aveti alta sansa in afara cailor legale de atac (apel, recurs, contestatie in anulare sau revizuirea, dupa caz, conform codului de procedura civila).
Presupunand ca nu a inteles ce poate admite si ce nu, incercati sa prezentati judecatorului actul care dovedeste ca imobilul nu v-a apartinut niciodata dvs si fostei sotii si ca urmare nu poate face obiectul acestui partaj. Trebuie sa stiti ca mostenirea pe care ati obtinut-o sau o veti obtine in urma decesului mamei dvs nu e bun comun cu fosta sotie, iar mostenirea „mamei mamei” dvs v-ar reveni numai dvs in urma decesului mamei.

Nu stiu ce s-a dovedit in urma introducerii in cauza a fratelui dvs, dar nu vad ce pretentii ar fi putut avea fosta sotie a dvs de la el. Cititi interogatoriul pe care, probabil, i-a fost cerut de fosta sotie ca si „probele” din dosar si vedeti ce puteti demonta.

Daca judecatorul se face ca nu vede si nu aude, nu aveti decat sa asteptati calea de atac (apelul). Deocamdata inspectia din CSM crede ca ascunzand gunoiul sub pres, nu mai miroase. Le-ati adresa degeaba o petitie, iar in fata unui judecator de rea credinta va prezentati tot degeaba. Puteti astepta linistit acasa sa primiti sentinta pe care sa o atacati ...cu speranta ca nu luptati cu un clan, ci cu judecatori independenti si impartiali.

Poate, analizand dosarul, constatati ca ati prezentat eronat cazul si fosta sotie are un temei bine definit pentru pretentiile sale. N-am de unde sa stiu adevarul! Poate judecatorul are dreptate ...

Alte discuții în legătură

Partaj bujor bujor Buna ziua Doresc sa divortez ,la partaj (casa dupa casatorie) cum este normal(50%-eu ,50%sotul) 1)Detin acte (succesiune parinti- mostenitoare pt casa+Ap). ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar iulia  batca iulia batca Buna! In anul 2000 am cumparat impreuna cu concubinul meu un teren pe care am construit o casa.In contractul de vanzare cumparare al terenului se mentioneaza ... (vezi toată discuția)
M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. sotia ... Vali111222 Vali111222 M-am casatorit de aproape 10 ani , iar acum am divortat. Sotia a avut un apartament pe care la vandut cu 45.000 euro bani proprii ( obtinut prin mostenire ) ... (vezi toată discuția)