avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Recuperare impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Recuperare impozit

In anul 2014 am aderat la un sistem de Pensii Facultativ privat. Pentru a atrage mai multi contributori, statul a dat mai multe facilitati, printre care si cea legata de scutirea de la impozitare (16%) a sumelor asigurate. In mod normal aceasta se poate face la angajator, prin virarea sumelor de la angajat la firma de asigurare, aici facandu-se si scutirea de impozit(16%) pentru sumele asigurate. Dar din anumite motive angajatorul nu a vrut sa faca acest lucru, iar eu nu am mai beneficiat de acest avantaj. De la Fondul de Pensii mi s-a spus ca pentru a primi inapoi suma cuvenita trebuie sa merg la administratia fiscala la care sunt arondat si sa solicit o regularizare a impozitului pe anul 2014, ceea ce am si facut dar cei de la finante spun ca nu stiu in baza carui Formular ( 200 ;208 )pot fi incadrat ca persoana fizica , fiind si salariat . Va rog sa ma lamuriti daca pot beneficia de scutirea de impozit acordata de stat? Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2015
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:32, 9 Martie 2015
Nu puteti dumneavoastra sa mergeti la administratia financiara ci doar angajatorul sa va corecteze statul de plata si declaratia 112 depusa la finante cu impozitul pe venitul din salariu pentru fiecare luna in care trebuia sa beneficiati de acest drept.
Si trebuie sa lamuriti care sunt acele motive pentru care nu vi s-a aplicat codul fiscal. Va redau din normele de aplicare ale ART. 57 cod fiscal:
111. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplică asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) pentru veniturile obţinute la locul unde se află funcţia de bază, ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la fonduri de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi administrate de către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro. Deducerea contribuţiilor reţinute pentru fonduri de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative se realizează numai pe baza documentelor privind calificarea fondurilor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la solicitarea angajatorului. Pe parcursul anului plătitorul de venituri din salarii cumulează sumele în euro şi verifică încadrarea în plafonul deductibil prevăzut de lege. Pentru verificarea încadrării în plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Naţională a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii facultative - venit salarial cdcd cdcd Buna ziua, La o firma angajatorul plateste pt angajati pensie facultativa. In luna decembrie se depaseste suma de 400 de euro/salariat. Suma care depaseste ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se ... (vezi toată discuția)
Scutire 400 euro pfa Alexutu123 Alexutu123 Eu lucrez ca pfa. Pot scuti de impozit pe venit net, suma de 400 euro echivalent in cazul in care inchei o polita de asigurare pensie facultativa? (vezi toată discuția)