avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Probleme de constitutionalitate a unor dispozitii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Probleme de constitutionalitate a unor dispozitii legale

Are cineva idee cum se rezolva urmatoarea speta ? VA ROG

În luna mai 2005 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României emite, în această perioadă, mai multe Ordonanţe de Urgenţă, având ca obiect: modificarea Legii învăţământului, modificarea Legii privind statutul funcţionarului public, modificarea Codului de procedură penală. Ordonanţele au fost depuse la Parlament în termenul legal. În ordonanţa privind modificarea Codului de procedură penală, a fost introdusă o prevedere ce dă procurorului puterea de a dispune luarea măsurii arestării preventive, fără intervenţia instanţei de judecată. În luna octombrie, în dosarul nr. 1234/2005 aflat pe rolul Tribunalului X, cetăţeanul A invocă excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă ce modifica legea statutului funcţionarului public. În luna noiembrie, Guvernul îşi angajează răspunderea pentru un proiect de lege ce are ca obiect modificarea altor prevederi ale acestei legi.

Întrebări şi cerinţe:
1. Ce probleme de natură constituţională pune adoptarea celor trei OUG?
2. Dacă aţi fi cetăţeanul A, cum aţi motiva, pe scurt, excepţia de neconstituţionalitate?
3. Ţinând cont de răspunsul dat la întrebarea nr. 2: dacă aţi fi judecător la Curtea Constituţională, ce răspuns aţi da excepţiei de neconstituţionalitate ridicate?
4. Comentaţi angajarea răspunderii guvernului sub toate aspectele (procedură, obiect), pe baza Constituţiei României din 1991.



Cel mai recent răspuns: turcu alin , utilizator 16:56, 22 Iunie 2009
Ma poate ajuta cineva cu ceva idei ?

Cetăţeanul roman A.A. împrumută cetăţeanului roman N.N. suma de 100 sesterţi în anul 2 dHr. cu scadenţa la 2 ani. În anul 3 dHr. părţile convin ca rambursarea sumei să se facă în anul 5 dHr. şi nu în anul 4 dHr. aşa cum se convenise iniţial. Totuşi, în anul 4 dHr. A.A. pretinde înapoierea sumei datorate.
N.N. refuză, invocând lipsa scadenţei. A.A. îl dă pe N.N. în judecată pentru neplată.
a. Ce procedură de judecată se aplică?
b. Expuneţi desfăşurarea procesului.
c. Ce sentinţă se poate da?


V a multumesc .
Cind are loc procesul?!:D
cel mai probabil cererea cererea lui AA va fi respinsa ca ffiind prematur introdusa ori ca neintameiata.
Este un subiect din dreptul roman privat,si actiunea se petrece prin perioada imperiului roman , si procesul se va desfasura dupa legile de atunci .Ce nu reusesc eu sa rezolv este punctul ( b ) desfasurarea procesuluiu.
Cred ca daca ati achizitiona un curs de drept privat roman ,ati reusi intr-o oarecare masura. Eu am unul, insa recunosc ca nu l-am mai deschis cam demult.

Alte discuții în legătură

O problema de drept constitutional moldy moldy În luna mai 2008 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României emite, în această perioadă, mai multe Ordonanţe de ... (vezi toată discuția)
Speta drept constitutional ContSters69573 ContSters69573 În luna mai 2008 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României emite, în această perioadă, mai multe Ordonanţe de ... (vezi toată discuția)
Derogari ale art. 4 alin. (2) din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal kleytos kleytos as vrea sa ma ajutati sa inteleg si eu modalitatea de derogare a prevederilor privind art. 4 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 articol care are urmatorul ... (vezi toată discuția)