avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu sau vanzare imobil - rata prima casa
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu sau vanzare imobil - rata prima casa

Buna ziua,

Am un credit prima casa unde eu sunt titularul creditului iar sotia este coplatitor.
Suntem separati (inca nu suntem divortati), sotia locuieste cu copilul si socrii in apartamentul cumparat prin "prima casa". O vreme am platit jumatate din rata insa nu mai doresc acest lucru deoarece nu mai locuiesc acolo.
Sotia ameninta ca va apela la un executor pentru poprire pe salariul meu.

Intrebarea mea este daca eu pot cere executarea silita a apartamentului respectiv (vanzare lui de catre banca) inainte sa mi se puna poprire pe salar. Care sunt conditiile in care mi se pot lua bani de pe cardul de salariu? Ce perioada ar trebui sa nu fie platita rata pentru ca banca sa poata sa ceara angajatorului meu o parte din salariu pentru rata respectiva?
Specific ca iese din discutie punerea de catre mine in vanzare a apartamentului respectiv deoarece nu am cum duce acolo eventuali cumparatori. Acolo locuiesc acum si socrii mei impreuna cu sotia si copilul nostru. Precizez de asemenea ca am fost scos afara din apartament deoarece sotia are o relatie extraconjugala si nu mai doreste casatoria (desi nu e grabita sa ceara divort).
Ce alte optiuni am pentru a nu mi se face poprire pe salariu. Pana in prezent rata este platita la zi insa eu personal nu mai am de gand sa platesc nimic. E aberant sa platesc pentru sotie si relatia ei extraconjugala.
Cel mai recent răspuns: popapopa , utilizator 13:59, 27 Martie 2015
De platit nu platiti nici pt sotie si nici pt relatia ei, ci pt ca v-ati asumat prin contract si sunteti coproprietar, platiti rate pt creditul facut pt a cumpara o casa.
E la latitudinea creditorului ce forma de executare alege, va poate infiinta amilor soti poprire pe salariu si in timpul asta sa se faca formalitatile pt vanzarea casei. pana sa se vanda casa mai dureaza si in timpul asta, banca va mai incasa niste bani.
Apoi, veti ramane datori cu diferenta intre pretul obtinut pe casa si datoria ramasa.
soluitia nu e sa nu mai platiti, ci partajul.
E decizia dvs sa nu mai platiti, sotia va ameninta degeaba, in faza asta nu are ce sa faca la executor ca nu are un titlu impotriva dvs.
Ca sa ajungeti la poprire pe salariu, deja trebuie sa fi ajuns la executare silita, ceea ce e posibil dupa doua, 3 rate neplatite.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
gi-jane2, moderator
Multumesc mult de raspuns.
O intrebare aditionala:
Cum pot evita poprirea pe salariu? Am eu cum sa solicit expres vinderea apartamentului de catre banca, explicand ca nu o sa mai platim ratele pe viitor?

Sau trebuie sa astept neplata ratei 2-3 luni? Iar apoi poprirea salariului si doar ulterior sa se ajunga la executarea silita a apartamentului. Pot eu ca si titular pe credit sa cer direct executarea apartamentului? Apartamentul valoreaza mult mai mult decat creditul (conform evaluatorului de la obtinerea creditului), deci as ramane si cu ceva bani, diferenta dupa inchiderea creditului. Asta daca executorul nu il vinde subevaluat.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
Dorin_V, utilizator
Cand ati obtinut creditul ? Conteaza cat valoreaza imobilul acum, nu la data obtinerii creditului, iar la vanzare prin licitatie, asteptati-va sa obtineti jumatate din pretul de piata actual.
Nu are cum sa vi-l vanda banca acum, v-am mai zis, ca sa se ajunga la vanzarea ap trebuie sa fi ajuns la executare silita, ca sa ajungeti acolo, creditul trebuie declarat scadent anticipat si asta se face dupa ce nu veti mai plati niste rate. Tineti cont ca nu sunteti singura parte imprumutata.
Scapati de plata daca nu aveti nici un bun propriu (masina, casa, apartament ...) si nu sunteti salariat timp de 3 ani de la ultima executare. Si in cazul partajului tot nu scapati. Sotia si parintii ei trebuie sa preia plata ratelor daca folosesc bunul, daca nu, se va vinde si oricum ramaneti datori. Sau faceti partajul si preluati apartamentul.
Daca va permiteti din punct de vedere financiar este ideal sa apelati la un avocat. Dvs sunteti proprietar si nu este ok sa fiti dat afara din casa dumneavoastra.
Daca aveti probleme cu socrii, ii puteti evacua cu actiune pe instanta.
Cu sotia rezolvati prin divort si partaj. Acolo se vor imparti atat activele (bunurile) cati si pasivele(datoriile).
Unul dintre soti va primi apartamentul si celalalt o sulta(o suma de bani din partea celuilalt sot), sau va puteti intelege. Este posibil ca intelegerea intre parti sa nu fie opozabila bancii, deci ideal ar fi sa negociati si cu banca si sa impartiti creditul.
La executarea silita bunurile de obicei ajung sa se vanda la 75% sau mai putin din valoarea actuala de piata (evaluarea la momentul dechiderii dosarului de executare silita, evaluarea la data cumpararii nefiind relevanta) si nu este cea mai avantajoasa varianta.
Toata cheltuiasa va fi probabil 1000-2000 euro in functie de onorariul avocatului pt evacuare, divort, partaj, consultanta. Probabil intr-un an-maxim 2 ani se rezolva.
Oricum fara un avocat probabilitatea este mica sa castigati un proces, daca nu aveti experienta sau pregatire juridica, iar in apel si recurs veti avea sigur nevoie de avocat altfel nu veti putea depune concluzii scrise.
Daca este minor copilul sau urmeaza studii superioare pana la 26 de ani ii veti plati pensie alimentara echivalentul a 1/3 din venituri.
Va doresc mult succes.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2015
andrei_rosu23, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort, partaj, banca, credit prima casa. 123soare 123soare In urma divortului am ramas cu un credit la banca pentru un apartament luat prin prima casa, creditul este luat impreuna cu fostul sotul. eu nu mai stau in ... (vezi toată discuția)
Cat reprezinta mai exact poprirea in cazul executarii silite la un credit ipotecar? raduandrei_75 raduandrei_75 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri competente (eventual cu numarul articolului din codul civil) la situatia mea. Mai exact, sunt divortat de ... (vezi toată discuția)
Partaj hadrian74 hadrian74 Ce se intimpla daca in urma unui proces de partaj urmeaza sa-i platesc fostei sotii ca sulta cota parte din valoarea apartamentului dar nu am posibilitate? voi ... (vezi toată discuția)