avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... divort, partaj, banca, credit prima casa.
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

divort, partaj, banca, credit prima casa.

In urma divortului am ramas cu un credit la banca pentru un apartament luat prin prima casa, creditul este luat impreuna cu fostul sotul. eu nu mai stau in apartament de un an si 3 luni dar tot platesc jumatate de rata si fostul sot care locuieste in apartament plateste jumate. Eu sunt titulara si fostul codebitor al creditului, contractul de vanzare -cumparare al imobilului este pe numele amandoura, Dupa divort am stabilit sa ma despagubeasca fostul pe mine si sa ramana el cu casa, dar cei de la banca nu sunt deacord(are contract de munca pe perioada determinata), eu nu pot lua creditul ca tocmai mi-am schimbat locul de munca si este contractul pe perioada determinata, fostul sot nu vrea sa vanda imobilul sa platim creditul decat daca il vindem cu mult mai mult astfel incat sa ne ramana si nou ceva bani, dar apartamentul nu se poate vinde cu mai mult de 29.000-30.000 euro bani cu care am acoperii creditul.
intrebarea mea este cum as putea sa scap de credit, mentionez ca platesc 100 si ceva de euro pe luna desi nu locuiesc acolo si nu am cheie de la apartament. Banca ne-a sfatuie sa platim in continuare in aceas formula, dar mie nu imi convine sau o alta solutie vazuta de banca este cea de a vinde apartamentul dar ma lovesc de fostul care nu vrea decat in conditiile mentionate mai sus.
ma poate ajuta cineva cu solutionarea situatiei?cum sa fac sa scap de credit?am cerut audienta la banca sa vb cu juristul bancii dar nu sunt bagata in seama.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 14:42, 7 Ianuarie 2015
Banca nu va accepta nici o formula, pana in momentul in care unul dintre dvs. nu va avea contract de munca pe perioada nedeterminata, sau pana cand veti aduce un alt codebitor cu venituri certe. Pe de alta parte, daca dvs. sunteti titular si tot platiti in continuare ratele, chiar si partial, ati putea lua in calcul varianta ca dvs. sa va mutati in apartament, mai cu seama ca titlul de proprietate este pe numele amandurora. Ati facut si partajul in instanta? Sau doar ati divortat si "v-ati inteles" verbal? Ati putea incheia o tranzactie prin care sa fiti despagubita, in timp ce fostul sot ramane cu casa. Avand hotarare judecatoreasca, macar va alegeti cu banii(sulta, eventual) si nu mai platiti din buzunar.
Ar fi bine sa consultati un avocat, Succes!
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Raluca Iliescu, Avocat
Lucurile sunt atît de simple, nici nu vă dați seama.
Mingea este în terenul domneavoastră. Fie alegeți să nu mai plătiți partea dumneavoastră din credit, fie plăți în continuare și solicitați partajul în Instanță. Dacă nu mai plătiți, o va face soțul pentru a nu pierde apartamentul,iar la partaj veți primi jumătate din valoarea imobilului, minus partea din credit ce va fi plătită de soț începând din momentul în care dumneavoastră ați încetat plățile.
Multumesc pt raspuns dar daca nu platesc banca imi pune poprire pe salariu si imi ia bani din cont indiferent daca vreau sa platesc sau nu si partea cu partajul, mi s a spus ca ma costa 3% din valoarea creditului si odata ajunsa in instanta nu imi garanteaza ca o sa raman eu sau fostul cu sotul atata timp cat nu suntem eligibili conform criterilor bancii (banca care deja ne a anuntat ca nu suntem eligibili). O data ajunsa in instanta o sa fie chemata si banca si nu o sa isi dea acordul...asa mi s a spuns.
Taxa este 3 % din valoarea masei partajabile nu din credit. Eu mergeam pe premisa că soțul fost va plăti el tot, nu cred că vrea să piardă casa pentru 100 Euro pe lună. Doar dacă el nu plătește se va ajunge la executare.
Adevărat că banca nu va fi de acord cu scoaterea unuia dintre garanți, dar nu asta contează. Partajul se va face, oricum, pe bunuri. Datoriile față de bancă vor rămâne ca înainte de partaj, aceasta este singura consecință a refuzului băncii.
Dacă fostul rămâne cu apartamentul, veți primi o sultă, pentru care îl veți executa silit dacă nu o va plăti în 6 luni.
din pacate asta e marea mea pb...sunt prinsa intre banca si un fost sot care refuza orice solutie ii spune eu..orice posibila solutie.daca isi lua angajamentul ca va platii el tot si daca ne intelegeam lucrurile ar fi fost mult mai usoare, dar desi eu nu locuiesc in apartament ci doar el, fostul are pretentia sa platesc pt ca stie ca in caz de neplata banca se leaga de mine si dupa de el...mai intai imi opreste mie din salariu si dupa daca nu poate recupera banii de la mine trece la el.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Sulta brokenangel brokenangel Buna ziua , sunt aproape de finalizarea partajului inceput in 2013 .. Partajam un apartament de 3 camere evaluat la 45.900€ si care este luat prin prima ... (vezi toată discuția)