avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma inactiva actionata in judecata de un salariat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma inactiva actionata in judecata de un salariat fictiv

Buna ziua.

Sunt administratorul unei societati comerciale din domeniul turismului, inactive si fara venituri din anul 2010.

In anul 2013 am incercat repornirea activitatii societatii, prin incercarea de a inregistra o agentie de turism. Una dintre conditiile cerute de Ministerul Turismului pentru inregistrarea agentiei de turism este ca societatea tutelara care inregistreaza agentia sa aiba ca angajata un director de agentie, cu brevet de director in turism.

In acest sens am contactat o persoana de pe piata, detinatoare de brevet, si, asa cum este uzanta in turism, am "inchiriat" brevetul persoanei cu o suma lunara in Euro, urmand ca angajarea sa se faca de forma, cu 2 ore pe zi, fara ca persoana respectiva sa calce vreodata prin agentie. Este o uzanta neoficiala, insa larg practicata de agentii.

Din nefericire, cererea de inregistrarea a agentiei mi-a fost refuzata de Minister pe motiv ca asigurarea incheiata de noi nu se incadra in normele Ministerului, asa ca am fost nevoiti sa renuntam la proiect.

Mentionez ca nu as fi putut depune cererea la minister, fara sa am mai intai contractul de angajare cu persoana de la care am inchiriat brevetul.

Mai mentionez ca pe perioada cat a durat procesul de aprobare din partea Ministerului, am achitat persoanei cu brevetul lunar o suma in euro, conform intelegerii.

In momentul respingerii cererii noastre insa, am notificat persoana in cauza ca colaborarea noastra inceteaza, deoarece agentia nu s-a putut inregistra, deci persoana nu a functionat nici o clipa ca director de agentie.

Au trecut anii si astazi ma trezesc in cutia de scrisori personala, fara nici un fel de alta notificare (este adevarat ca odata cu oprirea proiectului nostru, am renuntat si la sediul pe care il inchiriasem pentru agentie, singura adresa cunoscuta persoanei cu brevetul, deci nu am cunostinta daca acolo s-a mai primit ceva), cu o actionare in judecata pentru salariul persoanei pe ultimii doi ani, acuzand reaua noastra vointa in neplata salariului.

Mentionez ca nu sunt un om experimentat in chestiuni juridice. In 2013 am informat persoana asupra incetarii colaborarii doar verbal si pe mail. Firma mea nu are alt actionar decat pe mine, nu am jurist.
Am crezut ca suntem oameni de onoare si daca am informat persoana ca proiectul a cazut, asa ramane, mai ales ca i-am platit 4 luni o suma lunara in euro pentru NIMIC.

Mentionez ca firma nu a mai avut venituri din 2010, nu detine bunuri, nici fonduri.

In chemarea in judecata mi se spune ca daca nu depun intampinare, decad din orice drepturi de a aduce probe.

Ce se poate intampla mai rau daca pierd un asemenea proces? Firma nu are fonduri, nu are activitate si nici nu a avut pe perioada relatiei cu persoana care ma cheama in judecata, banii in euro fiind platiti din buzunarul meu.

Multumesc pentru un sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:53, 13 Martie 2015
andrei2005 a scris:

atticus a scris:

Pentru a fi retribuit, trebuie sa muncesti.
Oare ce a muncit persoana in cauza in cadrul unei firme cu activitatea suspendata??

Cu siguranta i s-a spus persoanei ca va primi banii doar pentru "inchirierea brevetului". Asa ca de ce ar mai munci?



In contractul de munca nu era trecut "inchiriere brevet" .

S-a prezentat la job ? Desfacerea contractului de munca pentru 3 zile de absente nemotivat . Sa demonstreze si el ce aport a avut la firma , cum a adus plusvaloare , contracte, etc.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
AlbertoTurbo a scris:

.....

S-a prezentat la job ? Desfacerea contractului de munca pentru 3 zile de absente nemotivat . Sa demonstreze si el ce aport a avut la firma , cum a adus plusvaloare , contracte, etc.


Asa ceva nu cred ca mai este posibil .

Art. 252 C.mun.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
...
Probabil angajatul-fantoma dorea incetarea cim in anumite conditii ,care se obtin si prin decizie judecatoreasca.
Asa ca nu are de luat nimic din firma ,in schimb poate lua de la stat ,inclusiv cei 2 ani de 'munca' la vechime .Poate are varsta de pensionare dar nu are stagiul de cotizare .
Cand ati discutat cu cealalta persoana ultima data ?
buna ziua,

cel mai bine este sa gasiti o solutie si sa rezolvati problema cu persoana in cauza deoarece, in cazul in care judecatorul decide sa ii platiti salariul pentru cei doi ani, pe langa banii pe care trebuie sa ii dati salariatului trebuie sa platiti si impozitele si taxele catre stat + accesoriile de intarziere aferente salariului de incadrare. Este mult de discutat si consider ca trebuie sa apelati la un specialist sa va ajute sa rezolvati cat mai corect si cat mai ieftin problema. Mult succes!
@ freeelis

Sunt sigur ca angajatorul va gasi printre documente si decizia respectiva cu data de atunci. ;) vad ca in lege nu mentioneaza expres ca angajatul sa fie notificat in scris cu scrisoare cu confirmare de primire .
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei agentii de turism kangdanlin kangdanlin buna ziua, as vrea sa stiu , cam cat ar costa infiintarea unei agentii de turism, si cam cat timp dureaza toate procedurile de infiintare! am in vedere o ... (vezi toată discuția)
Contrat detinator brevet turism crisutoma crisutoma Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Ce tip de contract de munca accepta ministerul turismului pentru obtinerea licentei, pentru detinatorul de ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma turism caen 5510 mirela rotaru mirela rotaru Buna ziua, doresc sa infiintez o firma cu domeniul de activitate in turism, cod CAEN 5510, va rog sa imi spuneti ce formalitati trebuiesc indeplinite si in ce ... (vezi toată discuția)