avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

sal cum pot afla daca o persoana ia concediu de maternitate
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 11 Martie 2015
Puteti verifica daca indeplineste conditiile prevazute de OUG 158/2005 pentru acordarea concediului si indemnizatiei de maternitate , respectiv OUG 111/2010 privind concediul si indemnizația pentru cresterea copiilor.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
Art. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Art. 2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la alin. (1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ingrijire copil contaama contaama Buna ziua, Ma puteti ajuta cu o informatie: am o salariata incadrata cu timp partial de 2 ore/zi, cu functia de baza la societate, fara sa mai beneficieze ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal gabryella23 gabryella23 Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry: (vezi toată discuția)
Concediu prenatal sau medical?? monalisaalina monalisaalina Buna ziua,va rog sa imi spune ti daca am 3 luni de la angajare,si sunt insarcinata in 5 luni jumatate,fiind o sarcina cu probleme,de ce anume pot ... (vezi toată discuția)