avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... mai pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

mai pot beneficia de somaj?

buna ziua,
am trecut dintr-un concediu crestere copil in altul, in timpul celui de al doilea concediu am primit trei salarii compensatorii, dupa care am incetat contractul de munca cu art55 lit b., mai pot beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 12 Martie 2015
Incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. exclude posibilitatea fostului salariat sa beneficieze de somaj.
Puteti beneficia de ajutor somaj numai daca desfacerea CIM a fost din initiativa angajatorului, nicidecum incetare cu acordul partilor
articolul 55 litb, specifica , acordul partilor, deci nici o sansa....
Nu aveti nicio sansa sa obtineti somaj atat timp cat incetarea c.i.m. s-a facut in baza art.55 lit.b C.mun.

Art. 17 din Legea nr.76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa se beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat sunt considerate motive imputabile salariatului.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? popescucecilian popescucecilian mia desfacut contractul de munca cu articolul 61 litera a.am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Somaj in caz de desfacere disciplinara a cim? in cazul concedierii ... HannahElaLid HannahElaLid Somaj in caz de desfacere disciplinara a CIM? In cazul concedierii ca urmare a cercetarii disciplinare, se poate acorda somaj, daca celelalte conditii sunt ... (vezi toată discuția)
Demisie Stefan Adriana Stefan Adriana daca am fost obligat sa mi dau demisia mai pot cere sa intru in somaj (vezi toată discuția)