avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de maternitate

Buna seara, as vrea sa stiu in 2015 la cate zile de concediu prenatal+post natal am dreptul si care este cuantumul lui...
Cel mai recent răspuns: catalinaelenavochita , utilizator 09:14, 13 Martie 2015
OUG 158/2005 - CAPITOLUL IV: Concediul si indemnizatia de maternitate
Art. 23
(1)Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de
126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2)De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3)In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24
(1)Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2)Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3)Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4)In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Art. 25
(1)Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

(2)Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate bureac62 bureac62 Ce durata are concediul de maternitate prenatal si postnatal?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, concediu postnatal crinarav crinarav va rog sa-mi spune-ti daca o persoana poate sa stea mai putin in concediu prenatal si mai mult in postnatal (adica de la 42 zile pana la .......) va ... (vezi toată discuția)