1. - Era bine sa fi redat exact continulul raspunsului de la ANPIS ca nu inteleg ce inseamna ca "nu au vrut sa auda de varianta... ".
- Trebuie sa fi spus in raspuns care este motivul pentru care nu va aproba indemnizatia pentru CCC.
2. - ANPIS este institutia cea mai abilitata sa va dea raspunsul corect.
- Va mai ramane varianta sa va adresati justitiei.
Acesta a fost mail-ul trimis de mine:
Buna ziua,
Va contactez cu rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea situatie:
Am calitatea de postdoctorand si beneficiez de o bursa postdoctorala (finantata prin fonduri europene Posdru).
In condițiile noii legi nr.1/2010 (art. 165, 164 / art. 171, 172) venitul care îl obțin din această bursă postdoctorală este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizației pentru cresterea copilului (conf. art.2 din OUG nr. 111/2010)?
OUG 111/2010 privind concediul si indemnziatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
n) au calitatea de doctorand, în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
Iar raspunsul primit de la ANPIS a fost:
Asa cum scrie si textul pe care l-ati selectat, se iau in calcul veniturile supuse impozitului pe venit, conform legii nr. 571/2003 privind codul fiscal.
Precizam ca daca bursa postdoctorala nu este supusa impozitului pe venit, conform art. 42, lit. I din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal, acest venit nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Va multumesc,
1. Raspunsul ANPIS este corect si legal deoarece venitul dvs. nu este impozabil.
2. Dar, in acest caz, ati putea beneficia de indemnizatia minima pentru CCC, de 600 lei lunar, in baza OUG 111/2010, art. 2(5), lit.n).
3. Spuneti data nasterii copilului si ce statut ati avut in fiecare luna din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
DPN este in jur de 1- 5 Octombrie, iar statutul meu este de postdoctorand incepand cu iulie 2014 inclusiv luna octombrie 2015 (contractual se finalizează la sf lui octombrie).
Avand in vedere ca bursa nu este supusa impozitului, sa inteleg ca nu se tine cont de cuantumul (3700 ron/luna) ei?
Va multumesc,
1. Cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt noiembrie 2014 - octombrie 2015.
2. - In aceste 12 luni dvs. ati fost doctorand si singurul venit este cel din bursa care nu este un venit impozabil.
- Nefiind un venit impozabil el nu este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC si poate fi cumulat cu aceasta indemnizatie.
3. - Problema care se pune este daca puteti beneficia de indemnziatie pentru CCC (in suma de 600 lei lunar) avand in vedere ca in OUG 111/2010, art.2(5), lit.n) este vorba de perioada in care aveti calitatea de doctorand si nu de postdoctorand.
- La aceasta intrebare va poate raspunde numai ANPIS.
- Parerea mea personala este ca puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.