avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu de maternitate

Buna seara.
Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare.
In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a realizat si venituri din drept de autor prestate catre o alta societate.
Va rog sa imi spuneti daca aceste venituri realizate din drept de autor se iau in considerare la calculul concediului de maternitate? Dar la cel pentru indemnizatie crestere copil?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 9 Noiembrie 2015
Veniturile din drepturi de autor se iau in considerare la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

In situatia in care nu ati platit cota de contributie de 0,85% nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate pentru veniturile din drepturi de autor.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
.....

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
...
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
...

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...

Incercati sa luativ legatura cu CJAS sa va spuna daca este posibilaincheierea retroactiva a unui contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii si ce acte sunt necesare pentru incheierea acestuia. Astfel sa se poate achita cota de contributie de 0,85%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)
Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat aprov1961 aprov1961 Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala. Are dreptul la plata concediului medical avand in ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)