avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate 2

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati raspunzandu-mi la urmatoarea problema.Am divortat, dar nu am facut partaj.In timpul casatoriei am achizitionat un apartament in valoare de 50000 euro.De curand am aflat ca fostul sot are mai multe dosare de executare silita pe rol si multe alte datorii. In cazul in care va fi executat silit ,pot pierde si partea ce-mi revine din apartament? Ce trebuie sa fac pt a-mi proteja cota -parte ce mi se cuvine ?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta1010 , utilizator 08:16, 13 Martie 2015
Faceti partajul. Creditele contractate de fostul sot sunt din timpul casatoriei cu dvs?
Chiar daca creditele au fost contractate in timpul casatoriei nu raspundeti cu bunurile comune daca,nu ati semnat si dvs.contractele de credit.
Datoriile comune ale sotilor.Art.351-NCC."Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
b)obligatiile pe care le-au contractat impreuna."
Actele de instarinare si grevare.
Art.346-(1)NCC"Actele de instarinare sau de grevare cu drepturi reale avand ca obiect bunurile comune nu pot fi incheiate decat cu acordul ambilor soti."
Urmarirea bunurlior comune
Art.353-(1)NCC"Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti."
Tot partaj trebuie facut.
Este intr-adevar, necesar partajul in cazul prevazut de art.353(2) NCC"Cu toate acestea,dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor,creditorul sau personal poate cere partajul bunurilor comune,insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale.
(3) Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii." Desigur ca, partajul din proprie initiativa este si o msura de protectie fata creditorii personali ai fostului sot.
In primul rand multumesc pentru raspunsuri..
.Am divortat in 2010.Datoriile fostului sot s-au acumulat dupa divort , reprezinta amenzi de circulatie, impozit pe partea lui de casa si alte credite neonorate.
In al doilea rand , doresc sa mentionez faptul ca apartamentul este folosit si ca sediu profesional, iar fostul sot a acumulat datorii rezultate din neplata impozitului pe profitul obtinut din profesii liberale.....(aprox 15 ani).

Alte discuții în legătură

datoriile sotului ma pot afecta? Anne28 Anne28 Buna ziua, sotul meu are datorii la banca, (ca persoana fizica) si va rog sa-mi spuneti daca acest lucru ma poate afecta si pe mine. Eu detin o masina ... (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate olga2011 olga2011 cum ar putea o sotie sa-si treaca doar pe numele ei apartamentul proprietate comuna cu sotul [sotul avand ceva litigii si doreste sa-si protejeze singura ... (vezi toată discuția)
Sunt coproprietar al unui imobil grevat de sarcini - cum sã mã apãr? mariuca70 mariuca70 Am fost căsătorită 14 ani de zile. Divorţul a fost în 2007, dar, nu am făcut partajul bunurilor comune(mobile - alte bunuri+un autoturism cu care fostul ... (vezi toată discuția)