avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce se discuta la propunerea masurii de arestare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce se discuta la propunerea masurii de arestare preventiva?

Ce anume mai exact se va discuta la propunerea de arestare emisa de procuror judecatorului de dretpturi si libertati? Am inteles ca nu se va lega de caz (daca a facut sau nu fapta) Totusi, am vazut ca se va face audiere dar in ce consta aceasta? Ce ar putea se discute?
se vor discuta motivele pe care procurorul le are in vedere, care pot fi de natura diversa. De exemeplu se poate discuta, daca inculpatul prezinta sau nu pericol pentru ordinea publica, daca lasarea lui in libertate ar putea duce la o ingreunare a derularii urmarii penale, daca acesta poate si va influenta martori, va ascunde probe, va distruge probe, daca este o persoana integrata in societate de care depinde viata familiei sale(are minori in intretinere, sotie/copil bolnavi, firma de administrat etc).
De asemenea se vor aduce in discutie si aspecte legate de infractiunile pe care se presupune ca le-a savarsit. Judecatorul insa nu are dreptul sa stabileasca daca aceasta se face vinovat de comiterea lor, ci trebuie sa stabileasca daca din probele administrate exista banuiala rezonabila ca aceasta ar fi savarsit faptele in discutie. In cadrul declaratiei, inculpatul poate prezenta din situatia de fapt asa cum este ea perceputa de el precum si aspecte de natura personala care pot determina jud sa considera ca nu este utila arestarea acestuia, sau ca se poate impune o alta masura restrictiva respectiv arest la domiciliu sau control judiciar .
Multumesc frumos, Mihaela. Se pot depune caracterizari? Am inteles ca nu se pot aduce in vedere probe dar totusi, nu se pot nuanta anumite aspecte? precum abuzurile facute, negarea declaratiei date initial in fata organelor de urmarire penala (la politie)

Daca inculpatul se afla sub tratament medical (depresie) fiind in evidenta medicului de psihologie/psihiatrie, se poate folosi de acest aspect in mod favorabil?

De exemplu procurorul a retinut un fapt eronat si anume declaratia martorului principal care este favorabila inculpatului.

Faptul ca nu au exista probe clare ci doar doreste coroborarea acestora.

S-a retinut o a doua infractiune care de fapt, s-a 'descoperit' ulterior dar s-a savarsit inaintea primei fapte. Pentru a doua infractiune nu s-a dat nicio declaratie si nici n-a fost insusita.

Daca de exemplu mai sunt doua zile pana la judecarea arestarii preventive si intre timp se depun cereri, dovezi sau memorii se vor lua in considerare de catre judecator? Este posibil sa nu mai fie timp sa aunga la acesta?
Tocmai coroborarea probelor este un principiu de drept. Procurorii trebuie sa arate ca probele se sustine unele pe altele si ca sunt mai multe care conduc la aceeasi idee respectiv savarsirea faptei de inculpat si necesitarea arestului preventiv.
Caracterizarea este benefica poate fi depusa la dosar. De asemenea orice document ce va fi depus inainte de termen sau chiar la termenul de judecare a masurii starii de arest va fi avut in vedere de judecator.
Depresia nu poate justifica o alta forma de masura preventiva ea poate fi tratata si urmarit inc si in regimul de arest.
Împotriva încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi, privind dispunerea asupra propunerii de arestare preventivă, se poate face contestaţie, în termen de 48 de ore de la pronunţare (pentru cei prezenţi) sau de la comunicare (pentru procurorul şi inculpatul care au lipsit), cu procedura prevăzută de art. 204 Cpp. Dacă încheierea nu este atacată cu contestaţie, judecătorul de drepturi şi libertăţi trebuie să restituie dosarul procurorului în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de contestaţie (cele 48 de ore de la pronunţare). De asemenea, contestaţia formulată nu este suspensivă de executare, măsura/soluţia dispusă anterior rămânând valabilă, judecătorul de drepturi şi libertăţi ierarhic superior fiind obligat să soluţioneze contestaţia în 5 zile


Sa inteleg ca judecatorul ia decizia pe loc iar tot pe loc inculpatul sau aparatorul acestuia este obligat sa faca contestatie?
Pe aceasta procedura apararile sunt destul de sensibil de complicate.
Pot fi arestate persoane care ar trebui arestate preventiv sau nu...

Judecata se desfasoara extrem de rapid si daca nu aveti avocat care sa se incadreze pe rapiditate extrema omul ca regula este arestat preventiv.

Restul sunt detalii tehnice...

Diferenta dintre regula si exceptie o constituie ca regula avocatul angajat...

Fara avocat angajat regula este arestul preventiv...

Alte discuții în legătură

Se poate prelungii arestul preventiv fara noi probe? minimiri minimiri este vb de un dosar de frada infomatica,iar procurorul a cerut prelungirea mandatului de arestare preventica pe motiv ca nu a avut timp sa puna probe dat fiind ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)
Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)