avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... URGENT va rog ! Comunicare acte catre expert inainte ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

URGENT va rog ! Comunicare acte catre expert inainte de intrunirea partilor ?

Am cateva neclaritati si poate ma lamureste cineva va rog.

1) S-a primit prin e-mail adresa de la expert pt convocarea partilor, dar pana acum nu s-a primit si prin posta.S-a stabilit o data de convocare cu doua zile inainte de termenul de judecata de la instanta. Este corect ?

2) Expertul a solicitat ca pt operativitate sa ii fie comunicate acte pe e-mail, pana la o data anterioara datei convocarii, cand oricum urmeaza sa ii fie prezentate acte.

Este legal sa fie comunicate acte catre expertul contabil judiciar inainte de intrunirea partilor ?

3) Exista o baza legala care sa prevada ca expertul trebuie sa faca convocarea la sediul paratei ? Pt ca a dorit dar parata refuza.... Ce se poate face ca sa fie acolo convocarea efectuata pt ca e de preferat sediului expertului ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 16:54, 16 Martie 2015
Codul de procedura civila:
Art. 335: Efectuarea expertizei la fata locului

(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea, Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.

@elis - Multumesc pt raspuns, este relevant. Insa daca procesul se judeca in baza vechiului cod proc civila iar expertiza s-a dispus in cauza in februarie 2015 care cod se aplica pt expertiza ? Vechiul sau noul cod ?

In alta ordine de idei expertul spune ca el nu poate media divergentele dintre parti. Cine are obligatia legala sa ia masuri pt remedierea situatiei referitoare la convocarea partilor la sediul paratei ? Expertul sau reclamantul ? Multumesc.

Si nu ai raspuns inca la intrebarea. Este legal sa trimiti acte la expert inainte de procedura de convocare a partilor ?
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Krissia ., Alte profesii
In vechiul cod de procedura civila se mentiona:
-art.208 Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire, aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarile. Dovada de primire va fi alaturata lucrarii expertului.
Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamurire in legatura cu obiectul lucrarii.
Procedura de citare este aproximativ aceeasi, indiferent ce cod de procedura civila se aplica, doar codul nou precizeaza suplimentar cele 5 zile de comunicare, anterior datei efectuarii expertizei.
In mod normal expertiza dispusa in februarie 2015 se va desfasura dupa NCpC, daca instanta nu dispune altfel.
In ideea ca, de regula, adresele de numire de catre instante a expertilor sunt primite de catre experti, cu mare intarziere, este posibil ca expertul respectiv sa nu fi avut timpul necesar comunicarii convocarii partilor cu 5 zile inainte de desfasurarea expertizei, expertul dorind totusi, sa efectueze expertiza in timpul cerut de catre instanta de judecata.
Expertul convoaca partile acolo unde se gasesc, de regula, documentele utile pentru expertiza, in general pentru cazul respectiv, la sediul firmei. Nu se impune prin lege, un anume loc pentru convocarea partilor la expertiza. Nu este problema expertului ca una din partile in proces refuza sa se prezinte la locul convocarii, din motive personale.
La data desemnarii expertului, partea care nu doreste un anume loc pentru desfasurarea expertizei trebuia sa prezinte instantei motivele sale si instanta sa decida. Este totusi greu de crezut, ca motivele personale pot fi admise de catre instanta atata timp cat instanta cunoaste ca documentele utile expertizei se regasesc la sediul firmei. Daca accepta punctul de vedere al partii care nu doreste sa se prezinte la un anume loc pentru desfasurarea expertizei, instanta trebuie sa faca precizari suplimentare legate de modul de punere la dispozitia expertului, a documentelor utile pentru desfasurarea expertizei (aflate la sediul firmei).
Personal, nu vad nicio problema pentru comunicarea unor documente prin e.mail inainte de data convocarii la expertiza, in conditiile in care se doreste urgentarea expertizei si aceleasi documente vor fi prezentate la data expertizei, certificate de autenticitate, iar numai acestea vor fi anexate la raportul de expertiza (la acestea se va face referire in raport) si nu cele primite prin e.mail. Primind documente prin e.mail, expertul are timp sa le studieze inainte de data convocarii si eventual, in urma studierii acestora, sa se informeze asupra a ce alte documente mai doreste pentru expertiza.

@ Krissia

Se solutioneaza dupa vechiul cod de procedura civila .

Expertul stabileste locul convocarii si nicidecum reclamantul sau paratul.

Procedural, efectuarea unei expertize contabile presupune : examinarea materialului documentar aflat la dosar, examinarea unor documente, acte, evidenţe aflate la părţi sau terţi, analiza explicaţiilor părţilor şi martorilor (în scopul de a stabili concordanţa sau neconcordanţa dintre explicaţii şi date), analiza actelor de control financiar şi de expertiză contabilă anterioară în aceeaşi cauză (dacă e cazul), studierea concluziilor expertizei tehnice (dacă se impune).

Prin urmare, nu se incalca nicio dispozitie legala in ceea ce priveste comunicarea de dodcumente expertului inainte de data convocarii.

Krissia a scris:
Insa daca procesul se judeca in baza vechiului cod proc civila iar expertiza s-a dispus in cauza in februarie 2015 care cod se aplica pt expertiza ? Vechiul sau noul cod ?

Aşa cum v-a spus şi freeelis, litigiul dvs., deci inclusiv administrarea probei cu expertiză, va fi soluţionat potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă.

În niciun context instanţa nu poate dispune altfel, deci nici nu o va face.

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara fara citarea paratului district district Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007. Instanta a aprobat ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila - procedura convocarii nu s-a realizat prin scrisoare recomandata sca baloisibaloi sca baloisibaloi Bună ziua, Cum comentaţi următoarea situaţie. Expertul convocă părţile telefonic la locul desfăşurării expertizei. Părţile se prezintă toate, ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila - expertul a procedat legal? niculinapopa niculinapopa Am un litigiu de munca cu societatea unde am lucrat 25 ani pentru recuperare drepturi salariale pe ultimii 3 ani ( sporuri salariale). Astazi m-a sunat ... (vezi toată discuția)