avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza contabila - expertul a procedat legal?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza contabila - expertul a procedat legal?

Am un litigiu de munca cu societatea unde am lucrat 25 ani pentru recuperare drepturi salariale pe ultimii 3 ani ( sporuri salariale). Astazi m-a sunat expertul si mi-a zis ca a trimis la societate pe fax o adresa ca va veni pe data de 2mai,dar eu sa ma intalnesc cu dansul sa semnez convocarea sa-mi spun punctul de vedere ,apoi dansul va mearge la societate sa faca raportul Sunt dezamagita ,si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:34, 29 Aprilie 2012
Nu inteleg de ce sunteti dezamagita????

Expertul a procedat exact cum prevede codul de procedura civila.
codul de procedura civila art 208 spune altceva,
Dacă pentru expertiză este nevoie de o lucrare la faţa locului, ea nu poate fi făcută decât după citarea părţilor prin carte poştală recomandată, cu dovada de primire, arătând zilele şi orele când începe şi continuă lucrarea. Dovada de primire va fi alăturată lucrării expertului (art.208 alin.1 C.proc.civ.). La rândul lor, părţile sunt obligate să dea expertului orice lămuriri în legătură cu obiectul lucrării (art.208 alin.2 C.proc.civ.)
Condiţia citării prevăzută de art.208 alin.1 teza I C.proc.civ. este în interesul părţilor, pentru ca ele să-şi poată exercita dreptul de apărare şi să dea expertului lămuriri în legătură cu obiectul lucrării şi, totodată, pentru a cere să se facă toate cercetă-rile legate de obiectivele fixate de instanţă . În jurisprudenţă şi doctrină s-a apreciat că cerinţa citării nu poate fi considerată că a fost satisfăcută dacă expertul a încunoştinţat părţile în ziua în care s-a efectuat expertiza, deoarece nu există certitudinea că părţile au luat cunoştinţă de termen înainte de începerea lucrării şi că au avut posibilitatea să participe la efectuarea ei. Însă, pentru valabilitatea expertizei, nu este necesară prezentarea părţilor, fiind suficient ca acestea să fi fost citate potrivit art.208 alin.1 C.proc.civ.
OG nr. 2/ 21.01.2000 aprobata prin Legea nr. 178/ 13.05.2009, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, la art.21 precizeaza capitolele care trebuie sa le cuprinda raportul de expertiza tehnica, mentionand la lit.a. -"...... si daca partile care au participat la aceasta (expertiza) au dat explicatii in cazul lucrarilor la care au fost convocate."
Codul de procedura civila la art.208 mentioneaza obligativitatea expertului de a convoca, prin carte postala recomandata cu dovada de primire, partile implicate in dosarul cauzei.
Partile implicate in proces vor fi convocate din timp, expertul putand utiliza si tehnica moderna (e.mail, fax, etc.), dar si aceste documente trebuiesc anexate la raportul de expertiza tehnica. Convocarea telefonica nu poate fi document postal/ dovada de primire.
Documentul de convocare a partilor de catre expert trebuie anexat la raportul de expertiza tehnica judiciara care se depune la instanta de judecata.
Convocarea partilor de catre expert poate fi facuta la aceeasi data sau la date diferite.
La data convocarii, expertul intocmeste un document din care sa reiasa participarea partii/ partilor convocate si de regula, activitati desfasurate la data convocarii si activitati care urmeaza a se desfasura in continuare, de comun acord, cu participarea unei parti sau a tuturor partilor in proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila judiciara nico_19 nico_19 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema; am fost citata de instanta pentru efecturtea unei expertize contabile. In adresa trimisa la domiciliu la ... (vezi toată discuția)
Probe recurs scarlet scarlet in recurs fiind, pot sa cer probe suplimentare partii adverse invocand art. 138 c. proc. civila? sau alt articol? sau nu se poate?:( (vezi toată discuția)
Convocarea tuturor partilor crin_cry crin_cry buna ziua am fost numit expert contabil judiciar intr-un dosar in care mai este numit un expert asistent si un expert parte. nu stiu cum se procedeaza la ... (vezi toată discuția)