Am incheiat cu proprietarul unui imobil un contract de inchiriere pe o perioada de o luna cu posibilitatea de prelungire pe perioada nedeterminata. Am locuit si inca locuiesc acolo, am intrat in cea de-a doua luna platind totul conform contractului. Nu am nicio datorie si am platit totul la timp.
In urma unor disensiuni cu proprietarul acesta mi-a sa plec la sfarsitul lunii.
Din cate inteleg din contract odata ce am intrat in cea de-a doua luna s-a subinteles de ambele parti ca voi locui pe o perioada nedeterminata.
Citand din contract:: "durata contractului de inchiriere este de o luna cu posibilitate de prelungire pe perioada nedeterminata"
In acest caz sunt obligat sa parasesc imobilul la sfarsitul lunii sau pot sta acolo pe perioada nedeterminata?
Mentionez ca am la dispozitie doua saptamani sa ma mut, primind verbal "preaviz" de la proprietar.
Din pacate, opinia unui avocat nu poate fi una avizata in conditiile in care lipseste o poza a situatiei complete de fapt precum si actul de inchiriere in sine.
Problema dv. majora, asa cum vad eu, este ca ati incheiat un act care contravine intereselor dv. si serveste numaiintereselor proprietarului si acum acesta doreste sa se foloseasca de drepturile lui, in dauna interesului dv.
Concret, dv. poate aveti dreptate, poate nu, privitor la tacita relocatiune pe perioada nedeterminata. In cazul in care situatia de fapt este de natura a duce la intervenirea unei relocatiuni tacite, atunci aveti drept la un termen de eliberare de 60 de zile (cred ca platiti chiria la luna).
De asemenea, daca il notificati pe proprietar, poate puteti negocia sa nu urmeze 60 de zile de nervi de ambele parti.
Daca la finalul celor 60 de zile nu eliberati locuinta, puteti fi evacuat doar dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti (actiune in instanta), cu executor, in afara periopadei 01.12 - 01.03. Pana la evacuare, datorati lipsa de folosinta (de regula chiria), daune daca sunt probate sau exista in contract, utilitati.
In plus, aveti drept de preemptiune la inchiriere; mai exact, in conditii egale de inchiriere, dv., chiriasul actual, sunteti preferat altuia.
Solicitati FACTURA FISCALA pentru platile facute, daca sunt cash; nu achitati fara chitanta de mana macar.
In esenta, va inteleg supararea, insa cereti sfatul unui avocat INAINTE de a incheia un contract pentru inchiriere locuinta pe o luna, cand va intereseaza stabilitatea. Este cel mai folosit mod de a sta cu evacuarea la dispozitia locatorului.
Dealtfel, orice clauza in care sunteti interesat de A dar treceti B in contract va este defavorabila chiar daca, aparent, ce conteaza ca scrie o luna cand se poate prelungi?
Totusi, situatia de fapt va avantajeaza asa incat nu stiu daca va este in interes a-l notifica dv. pe locator sau daca e de asteptat sa lasati timpul sa curga.
Oricum, ma bucur ca intalnesc si chiriasi care inteleg ca proprietarul nu este alfa si omega lumii caselor si isi cunoaste drepturile. E drept ca in ultimul timp se vede tot mai des un interes al chiriasului pentru clauze, inscrisuri, dovezi de plata etc. Totusi, nu e de trecut cu vederea nici faptul ca o actiune de evacuare dureaza, pe procedura noua, de cateva ori mai putin si ca nu mai are taxa de timbru dezavantajoasa.
In cazul dv. insa, nu cunosc daca se poate folosi procedura urgenta (asta depinde de modul in care se stabileste ca a intervenit sau nu relocatiunea).
Va multumesc pentru explicatia pertinenta. Nu am nicio indoiala ca voi pleca din locatie, nu intentionez insa sa-i permit proprietarului ( care ma ameninta cu postarea la usa imobilului a unui bodyguard) sa ma preseze sa parasesc locatia intr-un timp scurt doar pentru ca asa doreste. ii voi cere sa procedeze legal prin trimiterea unui preaviz cu confirmare de primire de 60 de zile, asta inteleg ca este inn litera legii. Da, contractul a fost semnat pe o perioada de o luna cu posibilitatea de prelungire, ceea ce s-a si intamplat. Exista data de plata a chiriei, respectata intocmai de mine. Utilitatile urmeaza sa le platesc indata ce voi vedea facturile care sunt pe numele proprietarului. Contractul nu a fost inregistrat la fisc, eu cel putin nu am o copie a lui dar nu-i mai vad rostul acum. Nu vreau sa fac rau nimanui dar cer respect cat se poate si de cealalta parte.
Exista si varianta ca relocatiunea sa nu fi operat, ar trebui sa verificati acest aspect sau sa ne spuneti noua, exact, concret, cum si cand anume sa fi operat.
Cred ca sunt chestiuni pe care nu le cunoasteti si, mai ales, nu va asumati faptul ca dv. ati semnat un contract dezavantajos pentru dv. si acestea sunt efectele acestui fapt, din pacate.
Perioada nedeterminata se refera la intelegerea comuna - cat timp va intelegeti e normal sa continuati. Daca v-a dat preaviz intelegerea a cazut. Daca se ajunge la evacuare si executare aceasta va costa si veti suporta costurile daca au de unde lua. Conform cu ce intelegeti dumneavoastra aveti dreptul sa stati acolo cat va place iar proprietarul nu mai are decat dreptul sa va ia banii. Totusi e proprietarul.
Raspunsul IL STITI BINE - se afla in ''In urma unor disensiuni cu proprietarul acesta mi-a sa plec la sfarsitul lunii." ,
Proprietarul a facut foarte bine , inchiriindu va ptr o perioada mica ptr a vedea ''comportamentul dvs '' .Asa procedez si eu ...
2) Daca nu va permiteati sa va jucati de-a mutatul , trebuia sa semnati un contract valid , un nou contract - ptr ca in acest moment dvs locuiti -FARA CONTRACT - cu proprietarul si sa -i achitati doar cand vi-l dadea inregistrat la circa finaciara .( punct)
3) Dva trebuie sa va raspundeti la intrebari -ptr ce ma da afara ?!? noi sigur nu stim !
4) Doar daca aveti vre-o dovada , CLARA , proba video sau martor , mai puteti sa-i schimbati decizia proprietarului ( cred ca intelegeti ce vreau sa spun..nu ?!?) , altfel ... trebuie sa va gasiti ''locuinta cu chirie ''
Consider ca a procedat foarte corect , IAR DVS STIATI !!! ALTFEL cum era posibil sa va mutati doar ptr o luna ?!?
Daca ne ati ( de fapt va ti raspunde la acesta intrebare , ati afla intregul raspuns ...zic eu
Denuntare contract
eugen82
Un contract de locatiune a fost incheiat pe durata determinata, iar la expirare a intervenit tacita relocatiune , un nou contract pe durata nedeterminata, ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias
crinakovacs
Ce pot sa fac pentru a evacua chiriasul dintr-un imobil?Contractul de inchiriere a fost incheiat intre 2 persoane fizice, proprietarul case fiind o persoana ... (vezi toată discuția)