avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de prenatal ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de prenatal ?

Buna ziua ! Am si eu o intrebare ! Am un an si 5 luni de prenatal si as vrea sa plec 2 luni sezonier in Germania ramanand sotia care este casnica acasa cu copilul ! Intrebarea este pot beneficia in continuare de prenatal sau pot sa il opresc ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 16 Martie 2015
1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) poate benficia numai mama copilului pentru ca ea naste, nu tatal copilului.

2. Cred ca dvs. sunteti in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani.

3. Daca mama nu indeplineste conditiile legale ea nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC (nu a avut venituri salariale in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului).

4. Daca vreti sa plecati in Germania faceti o cerere catre AJPIS prin care solicitati suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC iar cand veniti acasa solicitati reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC.
OUG 111/2010
art.16 (2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
.....
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
...

art.12
(1)Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.

Prin urmare, pe durata cat sunteti plecat instrainatate plata indemnizatiei se va suspenda. In acest sens, va trebui sa mergeti la AJPIS in raza careia domiciliati si veti depune o cerer prin care le comunicati ca doriti suspendarea platii indemnizatiei pe durata plecarii in strainatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in concediu de creștere a copilului dar vreau să plec in germania la munca Mariusminz Mariusminz Buna ziua as dori sa întreb dacă sunt în concediu de creștere a copilului de 8 luni.Vreau să plec in Germania la munca cu contract legal nemțesc.Dacă nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil irinabucurenciu irinabucurenciu Buna ziua. Sotul meu primeste indemnizatie pentru crestere copil in Romania, noi avand si domiciliul in Romania, el realizand venitui aici. Suntem plecati, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ioana177 Ioana177 Buna ziua, Am un fiu nascut pe 18 sep 2012. As dori ca pe perioada concediului de maternitate sa ma mut in Germania. Daca parasesc tara mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)