avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal retinere din salar pe langa garantia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal retinere din salar pe langa garantia retinuta lunar?

Lucrez ca si lucrator comercial la un supermarket.La angajare am semnat un contract de constituire a garantiei materiale.
[ link extern ]
Este exact modelul de contract din link-ul de mai sus.
Lunar mi se retine suma de de 50 de lei la incadrarea de 1300 ron, pana la realizarea unui plafon de 600 de lei.La 3 luni de la angajarea mea in acest supermarket s-a facut un inventar .Dupa inventar mi s-a tras din garantiile acumulate 150 de lei.Dupa un an de la ultimul inventar s-a realizat alt inventar si si trebuie sa m-i se retina 1200 de lei.Dar in contul meu de garantii aveam 600 de lei.La o luna dula ultimul inventar am primit un salar foarte mic, cu 400 de lei mai mic ca de obicei , pe motiv ca se fac retineri din salar pentru dauna de 1200 de lei care trebuie sa m-i se retina mie.
Este legal sa mi se retina din salariul meu fara sa fiu anuntata in prealabil , in conditiiile in care am semnat un contract identic cu cel din link-ul de mai sus.Astept raspuns.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 17 Martie 2015
Cand gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, unitatea se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa . - art.16 alin.3 din Legea nr. 22/1969.

Prin urmare, trebuia obtinut un titlu executoriu pentru a vi se retine din salariu.

Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....

art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salariu floringherasim floringherasim Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema: am fost angajat in perioada septembrie 2010-octombrie 2010 ca reprezentant vanzari la o societate. In primul ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Patronul te poate obliga sa platesti? andr3i1990 andr3i1990 Buna seara, In primul rand vreau sa incep prin a va multumi pentru toate sfaturile acordate pe acest forum. Problema mea este de fapt a prietenei mele, ... (vezi toată discuția)