avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Controverse fata de legea penala mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Controverse fata de legea penala mai favorabila

Imi poate spune si mie cineva care este criteriul pentru care o instanta a respins cererea de schimbare de incadrare juridica din infractiunea prevazuta de 321 Vechiul cod penal în infractiunea prevazuta de 371 Noul cod penal? Ambele au practic acelasi obiect, referindu-se la infractiunea de Ultraj/Tulburare a linistii si ordinii publice. Atata vreme cat limitele de pedeapsa ale infractiunii prevazut ein codul nou (deci 371 NCP) sunt mai mici si este prevazuta alternativ si amenda, care ar fi ratiunea pentru car eo instanta nu ar face aplicarea legii penala mai favorabile? Nu este clar ca mult mai favorabila este legea noua, respectiv art. 371 NCP, fata de legea veche, respectiv art. 321 VCP ??
Este vorba despre recidiva postcondamnatorie, domnule avocat.
Din cate inteleg atat primul cat si al doilea termen al recidivei postcondamnatorii au fost comise inainte de intrarea in vigoare a NCP, insa judecata infractiunii ce constituie cel de-al doilea termen al recidivei postcondamnatorii se realizeaza dupa intrarea in vigoare a NCP.
Fata de situatia prezentata se disting 2 paliere de analiza pentru determinarea legii penale mai favorabile:
1. stabilirea legii penale mai favorabile ptr. infr. ce constituie cel de-al doilea termen al recidivei postcondamnatorii si eventuala aplicare art. 6 NCP ptr. condamnarea definitiva ce constituie primul termen al recidivei postcondamnatorii.
2. stabilirea existentei starii de recidiva postcondamnatorii si tratamentul sanctionator potrivit legii mai favorabile.
Daca analizam in ansamblu cele 2 coduri, concluzia ar fi pe palierul 1. ca legea penala mai favorabila ar fi NCP, deoarece prevede limite mai mici de pedeapsa, iar pe palierul 2., daca atat sub vechiul cat si sub NCP se mentine starea de recidiva postcondamnatorie,tratamentul sanctionator mai favorabil se contureaza in principiu a fi vechiul CP, care nu prevede cumulul aritmetic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Jurisprudenta pe legea penala mai favorabila cu privire la art.244 ncp verso a art. 215 vechiul cod penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, M-ar interesa daca aveti jurisprudenta cu aplicarea legii penale mai favorabile in caz de inselaciune cu referire la art 244 NCP verso art. 215 ... (vezi toată discuția)
Comparatie intre art. 321 vechiul cod penal si art. 371 noul cod penal cezarad cezarad Doresc sa stiu si eu care est elegea mai favorabila dintre art. 321 din VECHIUL COD PENAL (Ultraj contr abunelor moravuri si tulburarea linistii publice\" si ... (vezi toată discuția)
Recidiva postcondamnatorie Ioana Ungureanu Ioana Ungureanu Buna seara! Am nevoie de o parere in ceea ce priveste tratamentul sanctionator al recidiviei postcondamnatorii: inculpatul X savarseste o infractiune de ... (vezi toată discuția)