avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calea de atac nu exista?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calea de atac nu exista?

conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat:

În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;

In cazul in care judecatorul dispune solutia ca nefondata, exista o cale de cu atac in apel? Eu nu am vazut ca exista cale de atac, insa am vazut o solutie in care judecatorul de camera preliminara a respins plangerea ca nefondata, cu toate ca eu ca petitionara am avut probe privind legalitatea si temeinicia plangerii, si totusi mi-a fost respinsa plangerea ca fiind nefondata. Solutia fiind definitiva, insa nu este corecta.

Doresc sa atac solutia, se poate?
Cel mai recent răspuns: danaa1 , utilizator 12:35, 19 Martie 2015
Domnule avocat, poate nu m-ati inteles sau nu m-am exprimat eu bine, eu am inteles ce vreti sa spuneti si incerc sa va fac sa intelegeti mai bine.

Procurorul disapune NUP. Am facut plangere la prim procuror aratand articolele pe care ma intemeiam si am cerut unele probe spre administrare. Prim-procurorul mi-a respins plangerea.

Am depus plangere la judecator, si aici am aratat ca procurorii inca nu mi-au raspuns la exceptiile si concluziile pe care le-am invocat intr-o cauza de u.p. Conf. art.81 lit b, c, unde spune dreptul partilor vatamate:

b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;

Aceste drepturi ale mele nu mi-au fost solutionate si nu mi s-a lamurit de catre procurori,asa ca am cerut judecatorului sa aiba in vedere ca procurorii nu au respectat art.97 cpp si art 100 alin 1 cpp, unde spune ca procurorul strange si administreaza probele.

Judecatorul mi-a respins plangerea ca nefondata, definitiva. Deci pana la urma si judecatorul nu a respectat art.100 alin 2,3. Probele mele nu le-a luat in vedere,si astfel a dat solutia de respingere nefondata,cand de fapt eu consider ca fara administrarea probelor indicate de mine,nu trebuie sa dea solutia aiurea.

Acum deci plangerea a fost respinsa ca nefondata,definitiva, eu doresc sa atac solutia acestui judecator care pana la urma se poate recunoaste ca acest judecator poate da solutii care se stie ca nu mai pot fi atacate cu apel.

Cautand prin cpp,am vazut art, 347 in care spune ca doar inculpatul si procurorul poate face contestatie la solutia judecatorului de camera preliminara. Dar va intreb: Eu ca parte vatamata, avand calitatea de petenta,de ce sa nu am dreptul la a face o contestatie impotriva solutiei judecatorului de camera preliminara?

Intelegeti ce vreau sa spun? Nu mi se pare corect ca sa nu existe o cale de atac in apel la solutia unica si necontestabila a judecatorului de camera preliminara care poate da solutii ce nu mai pot fi atacate. Cu alte cuvinte, nu credeti ca exista judecatori de camera preliminara care abuzeaza de functia de putere a lor, dand solutii gresite? Daca art. 347 prevede ca contestatie impotriva solutiei judecatorului de camera preliminara o poate face doar inculpatul si procurorul, partea vatamata de ce sa nu aiba posibilitatea sa faca o contestatie impotriva solutiei a judecatorului?


Consider ca de data aceasta am explicat destul de bine. Puneti-va d-stra in locul meu, daca cereti si depuneti concluzii si exceptii cu privire la administrarea probelor, iar procurorii nu vrea sa accepte probele spre administrare, apoi judecatorul care este obligat sa verifice daca procurorii au adunat probele spre aflarea adevarului conf.art 5 cpp, cum v-ati simti cand judecatorul va respinge plangerea ca nefondata fara sa va lamureasca de ce probele indicate de d-stra nu se accepta? Cu siguranta ca vreti sa atacati solutia judecatorului, dar nu exista.
Vi se pare normal?

D-stra daca ati vedea ca solutia unui judecator de camera preliminara nu este dreapta, probabil ca vreti sa faceti contestatie sau plangere in apel,dar hopa, nu exista nici o cale de atac la solutia judecatorului,....... va loviti de acest drept al d-stra, nu aveti nici o cale de atac. STOP pentru d-stra.
Vi se pare normal?
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
danaa1, utilizator
Daca art. 347 prevede ca contestatie impotriva solutiei judecatorului de camera preliminara o poate face doar inculpatul si procurorul, partea vatamata de ce sa nu aiba posibilitatea sa faca o contestatie impotriva solutiei a judecatorului?

Va inteleg supararea dar eu nu am analizat fondul problemei dvs, poate aveti dreptate, eu va explicam procedural ca dvs faceti referire la art. 347 c.p.p. care presupune o cauza care a fost trimisa in judecata, o cauza la care a fost pusa in miscare actiunea penala si a fost intocmit rechizitoriu iar dosarul se afla in procedura de camera preliminara, unde de altfel persoana vatamata/partea civila/partea responsabila civilmente nici macar nu participa, cauza dvs nu a fost trimisa in judecata, s-a dispus o solutie de neurmarire si netrimitere in judecata pe care ati atacat-o la procurorul ierarhic superior si apoi la judecatorul de camera preliminara.
Dvs aveati posibilitatea, sa depuneti note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii, judecatorul daca va admitea plangerea putea desfiinţa soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală sau sa schimbe temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creea o situaţie mai grea pentru dvs.
Mai exista o posibilitate, in cazul în care au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, procurorul de caz sa revoce ordonanţa şi sa dispuna redeschiderea urmăririi penale.(art.335 alin.2 c.p.p.)
Mai mult de atat nu pot sa va explic, daca continuati sa spuneti ca nu inteleg, fara suparare, dar nu va mai raspund.


1) Am dreptate domnule avocat, de aceea imi vine si supararea pentru ca judecatorii de camera preliminara da solutii ilegale stiind ca aceste solutii nu mai pot fi contestate.Chiar avocata mea a ramas dezamagita. Avocata mi-a zis ca se abuzeaza, ca si-ar dori sa existe o cale de atac la solutia unica si necontestabila a judecatorului de camera preliminara.

2) Am depus note scrise, am aratat temeinicia si legalitatea probelor spre administrare, insa degeaba. Nu s-a luat in considerare nimic din ce am cerut eu ca probe.

3) De data aceasta ati inteles, deci nu e suparare.

Asta ma deranjeaza, si pe mine si pe avocata, ne-a deranjat faptul ca judecatorul nu a luat in examinare si ce am cerut eu in note scrise. Acum pricepeti? Este ilegal sa vad cum judecatorii care sunt obligati sa se supuna doar legii,acesta da solutii aiurea ce nu mai pot fi contestate. Ma gandesc daca oare judecatorul a fost mituit, corupt pentru a da aceasta solutie definitiva ca nefondata.

Multumesc pentru rabdare si atentia acordata.
Cu respect, Dana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e calea de atac? Just-drept Just-drept Cineva din familie a avut un proces la Curtea de Apel, judecat de catre judecatorul de camera preliminara. In urma judecatii, judecatorul a respins ca ... (vezi toată discuția)
Hotararea definitiva in penal cristinabirche cristinabirche Buna ziua Este vorba de plangerea impotriva solutiei de neurmarire la instanta respinsa ca nefondata,desi dosarul nu este completat! Am rugamintea sa imi ... (vezi toată discuția)
Inceperea judecății Narcisa_ Narcisa_ Parchetul a emis ordonanta de clasare, iar judecatorul de camera preliminara a desfintat ordonanta (art. 341 cpp) în vederea completării urmăririi ... (vezi toată discuția)