avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitati pentru angajarea persoanelor peste 45-50 ani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitati pentru angajarea persoanelor peste 45-50 ani

Va rog sa-mi spuneti daca exista facilitati pentru angajatori daca angajeaza pesoane in varsta(care este limita de varsta pentru care se aplica), care este cadrul legal.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dploiesti , utilizator 20:15, 20 Martie 2015
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
art. 85
(1)Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

(2)De facilitatile prevazute la alin. (1), cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
(4)Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5)Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
(6)Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. (1), (2) si (5) angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.
Multumesc frumos pentru raspuns dar am o nelamurire: aceasta lege se aplica si in cazul persoanelor care nu sunt nici angajati, nici macar someri?
Legea nr.76/2002
art.5 In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
IV.somer - persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a)este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b)starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c)nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d)este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca .
....

Prin urmare, legea se aplica tuturor persoanelor care se incadreaza in textul de lege mentionat mai sus.
Am inteles acum, multumesc, o seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati la angajarea persoanelor peste 45 ani, dupa perioada somajului. vio_pop40 vio_pop40 Doresc sa stiu daca angajatorul beneficiaza de facilitati la angajarea persoanelor peste 45 ani, dupa perioada somajului. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Angajarea unui somer peste 45 ani mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Vreau sa angajez o persoana peste 45 de ani si aceasta mai are cateva zile si termina perioada in care a primit indemnizatie de somaj. Nu stiu daca ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane peste 55 ani maria_iv maria_iv Mai beneficiaza de facilitati angajatorii care angajeaza persoane peste 55 de ani ? Multumesc. (vezi toată discuția)