avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasere in spatiul comunitar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasere in spatiul comunitar

Buna seara,
Am urmatoarea situatie: societatea noastra a incheiat un contract de prestari servicii in domeniul constructiilor cu o societate din Italia, iar salariatul nostru a fost detasat la firma din Italia pentru realizarea contractului, societatea din Romania avand obligatia sa plateasca contributiile sociale si drepturile salariale.
Va rog sa-mi spuneti care este salariul la care trebuiesc platite contributiile sociale: cel din Romania sau cel prevazut de legislatia italiana?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:48, 20 Martie 2015
Prin plata salariului si contributiilor de catre firma din Ro, se considera ca angajatul este rezident roman. Deci contributiile se vor calcula conform legii din Ro.
CJUE s-a pronuntat recent in cauza C-396/13 dintre o firma poloneza si salariatii sai detasati, stabilind ca salariul minim acordat acestora este reglementat de legislatia statului gazda.

CJUE a mentionat ca din directiva privind detasarea lucratorilor rezulta fara ambiguitate ca aspectele care privesc salariul minim sunt guvernate, indiferent care este legea aplicabila raportului de munca, de reglementarea statului membru gazda.

"Directiva privind detasarea lucratorilor 96/71/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 1996 prevede ca, in materie de salariu minim, conditiile de munca si de incadrare in munca garantate lucratorilor detasati sunt stabilite prin reglementarea statului membru gazda si/sau, in sectorul constructiilor, prin conventii colective declarate de generala aplicare in statul membru gazda".

Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muncitori detasati in germania robertsega32 robertsega32 Bună ziua. In cazul în care o societate din România detașează în Germania pentru aproximativ o lună de zile mai mulți muncitori pentru prestarea unei ... (vezi toată discuția)
Angajare salariat cetatean italian viorel_georgescu53 viorel_georgescu53 Soc. romaneasca are lucrare in desfasurare in Italia si doreste sa angajeze muncitori cetateni italieni si in ideea de a nu se mai complica cu muncitori ... (vezi toată discuția)
Salariu minim ue angajat firma romania FDI FDI Buna ziua, Cum se procedeaza daca am salariati romani care lucreaza in diverse tari din UE, per proiecte de cate 5 sau sase saptamani? De ex am 4 salariati ... (vezi toată discuția)