avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj si prenatal

Buna ziua as dori sa ma lamuriti ,sant insarcinata in luna a 9-a ,am lucrat in invatamant pana in august 2014 timp de 2 ani ,cu salariul brut de 1400 de lei apoi din 1 septembrie in somaj, iar acum din 1 februarie sant in prenatal ,cum se calculeaza somajul? pana acum am luat 455 lei si azi tot atat mi-a venit somajul,stiu ca se da 85 %din salariu ,dar tot prin posta???sau separat si concediile medicale le-am dus la somaj si cele din februarie si acum din martie pana dupa cenasc si depun actele de indemnizatie a copilului nu primesc prenatal???
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 24 Martie 2015
1. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile dvs., din cele 6 luni anterioare intrarii in concediu de maternitate.
- In aceste venituri intra veniturile din salariu (daca in cele 6 luni aveti si luni de dinainte de a intra in somaj) si veniturile din indemnizatia de somaj.

3. - Pe perioada de concediu de maternitate nu mai primiti indemnizatie de somaj ci indemnizatie pentru concediul de maternitate.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste separat, nu are legatura cu indemnizatia de somaj.

4. Daca pana acum nu ati primit indemnizatia pentru concediul de maternitate din luna februarie luati legatuira cu Agentia de Somaj sa vedeti ce s-a intamplat.
multumesc de raspuns ,eu sant in somaj din septembrie inseamna ca nu mai primesc prenatal?chiar daca mi-a cerut la somaj adeverinta cu ultimele 6 luni lucrate?sau ramane la fel?
1. Nu ati citit cu atentie ce am scris eu mai sus:
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.


2. Daca Agentia de Somaj v-a cerut adeverinta de venituri pe ultimele 6 luni a solicitat-o pentru a va plati indemnizatia de coneciu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

3. Pe perioada de concediu de maternitate si pe perioada de CCC se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa terminarea acestor concedii.

am inteles am dus concediile medicale la somaj cel pe februarie si martie ,inca nu am acumulat cele 126 de zile eu nasc doar in 1 aprilie ,dar cine imi plateste prenatalul sau nu primesc daca am inceput somajul dupa ce mi sa incheiat contractul de munca ,si da mi-a cerut adeverinta pe ultimele 6 luni,o zi buna
1. Agentia de Somaj va plateste indemnizatia pentru concediul prenatal si pentru cel postnatal, pentru toate cele 126 de zile.

2. Luati legatura cu Agentia de Somaj sa vedetii de ce nu vi s-a platit certiifcatul medical pe luna februarie (pe luna martie il plateste in aprilie).

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal perioada determinata CristinaElenaC CristinaElenaC Buna ziua. Am fost angajată pe perioada determinată pana la 31 ianuarie(Vechime la acest loc de munca 1 an si 6 luni). Pe 19 ianuarie am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal - salariu si somaj annesis annesis Buna ziua, Sunt insarcinata in 27 de saptamani, si de luna acesta voi intra in somaj, firma fiind in reorganizare. Pana la prenatal mai am 1 luna, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal daca am fost in somaj 6 luni? marianioan marianioan am fost 2 ani in prenatal apoi am iesit in somaj acuma so terminat somaju si eu sunt gravida de 1 luna (vezi toată discuția)