avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Traducerea si legalizarea actelor in strainatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Traducerea si legalizarea actelor in strainatate

Este adevarat ca actele(imputernicirile notariale/declaratiile pe proprie raspundere date la un notar din strainatate care are Apostila de la Haga) traduse si legalizate la notarii din strainatate, nu sunt valabile in Romania pe considerentul ca acestea trebuie legalizate/recunoscute la un notar roman? Conform carei prevederi legale?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:08, 22 Aprilie 2015
Joha a scris:

Una este o traducere certificata de traducător si alta este legalizarea semnăturii traducatorului sau cum se spune legalizarea traducerii. Nu faceți confuzii!


Despre acest lucru cred ca se face citire. De fapt trebuie ca semnatura traducatorului sa fie si ea legalizata. Practic omul da o declaratie la notarul din strainatate, de exemplu imputerniceste o persoana sa-i ridice un certificat de nastere din Romania. Imputernicirea pentru a fi valabila in Romania este apostilata cu Apostila de la Haga. Apoi omul se gandeste ca persoana de contact din Romania sa nu mai fie nevoita sa cheltuiasca bani pe traducere si traduce el in strainatate imputernicirea la un traducator care stie limba romana. Doar ca si acea imputernicire tradusa in limba romana are nevoie de o alta apostila prin care semnatura traducatorului este legalizata. Personal nu mi-am inchipuit ca trebuie apostila si apostila la traducere. Nu am vazut asa ceva. Cert este ca persoana a trebuit sa traduca si sa legalizeze din nou imputernicirea in Romania, doar pe considerentul ca traducerea apostilata, facuta in strainatate, nu are o alta apostila. Utilizator teufelssohn aveti perfecta dreptate, cel mai bine e sa se faca traducerea in Romania. E mai sigur. Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2015
Justitiarul711, utilizator
Buna ziua,

Imi pare rau ca nu se intelege ceea ce scriu.
Pentru o explicatie mai directa si mai oficiala va recomand:

[ link extern ]

"În ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine (între care se numără şi România), procurile sau declaraţiile întocmite de cetăţenii români pot fi autentificate, în limba română, de un notar local, urmând ca apoi să fie legalizate cu Apostilă de autorităţile competente ale statului respectiv. Documentele legalizate cu Apostilă sunt valabile, în temeiul Convenţiei, pe teritoriul României, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române".

Pentru ce se complica lucrurile cind este foarte usor de inteles acest aspect al Apostilei?

Cum sa se inteleaga daca dumneavoastra insiva nu intelegeti ce citati?
Documentele legalizate cu Apostilă sunt valabile, în temeiul Convenţiei, pe teritoriul României, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.

Fara indeplinirea altei formalitati inseamna fara supralegalizare. Cititi dvs. ce e cu supralegalizarea, nu deviem de tot discutia.

Totuşi, dacă actul a fost redactat într-o limbă străină, el va trebui tradus în limba română pentru a putea fi opozabil autorităţilor române.

Cum nu sunt notari romani in strainatate, traducerea trebuie facuta si legalizata in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostila se aplicã pe documentul original sau pe traducerea acestuia? r_monika r_monika Buna ziua,am solicitat traducerea in limba spaniola al unui certificat de competente profesionale la un birou notarial.S-a tradus si s-a apostilat ... (vezi toată discuția)
Tip de procura pentru administrator firma - trebuie apostila haga sau nu? callingcard callingcard Se va crea o firma in Romania cu 3 asociati. 1 asociat este cetatean strain, si vine din Asia. Nu este rezident roman acum. Pentru inscrierea firmei vrea sa ... (vezi toată discuția)
Înfiinţare firma online cu asociat străin adri.abc adri.abc Înfiinţare firma online cu asociat străin Buna ziua. Cer ajutorul comuinităţii cu câteva informaţii legate de înfiinţarea unei firme online cu ... (vezi toată discuția)