avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna

Perioada de Concediu medical se ia in calcul la stabilirea nr.de zile de concediu de odihna?daca da de cand?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:13, 24 Martie 2015
Raspunsul este negativ.
1. Noile modificari aduse Codului Muncii prin Legea 12/2015 sunt aplicabile numai situatiilor care apar de la intrarea acestora in vigoare.

2. Perioada anterioara datei de intrare a Legii nr.12/2015 se ia in condiderare la calculul concediului de odihna, nu ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.12/2015, ci ca urmare a faptului ca , Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.

3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna dupa revenire din crestere copil GabrielaMarianaK GabrielaMarianaK Buna ziua, Daca am revenit din crestere copil in 26ianuarie 2015, pot beneficia de concediu odihna aferente zilelor de 126(post/prenatal), dupa noua ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna gluten gluten Daca un angajat are concediu medical in perioada 01.01.2015 -10.10.2015 si solicita concediu de odihna incepand cu data de 11.10.2015 .Se poate ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical petronela_gav petronela_gav Am dreptul la concediu de odihna, daca am fost in concediu medical in perioada 09.11.2012 - 21.05.2015? Mentionez ca pentru anul 2012 am beneficiat de tot ... (vezi toată discuția)