avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajata gravida amenintata cu suspendarea activitatii.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajata gravida amenintata cu suspendarea activitatii.

Buna ziua,

Tocmai mi-am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata.In acest sens i-am oferit si o dovada de la medicul care ma tine sub observatie, cat si o declaratie pe proprie raspundere.
La sfarsitul zilei m-a anuntat ca 3 luni ma mai poate sustine dar dupa aceste 3 luni ar fi indicat sa-mi iau medical pentru ca are de gand sa suspende activitatea companiei. Cat dureaza suspendarea activitatii unui SRL?
Profilul companiei este acela de consultanta (culmea in resurse umane) eu fiind singura angajata cu CIM, restul angajatilor sunt prin contract PFA sau colaborare.
Ce pot face in aceasta situatie? Imi poate acorda concediu de risc maternal?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:15, 25 Martie 2015
Suspendarea activitatii unei societatii comerciale poate dura maxim 3 ani.

Concediul de risc maternal este concediul pe care îl poate solicita salariata dacă se regăseşte în anumite cazuri, atunci când, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al acesteia, nu se poate, din motive justificate în mod obiectiv, să se dispună modificarea condiţiilor şi/sau a programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.

Cazurile în care se află salariata care poate solicita concediul de risc maternal sunt:
a) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
b) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de şase luni de la data la care a născut;
c) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.

În plus, în conformitate cu art. 9 din OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă, în cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile menţionate mai sus şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1) din Ordonanţă, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Detalii/Sursa : [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Angela.m Angela.m Buna seara. Am avea nevoie de un sfat. Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la un spital ca asistent medical pe sectia Ati , deci 3 schimburi, ture de ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Vali16 Vali16 Bună, dacă sunt însărcinată în 3 luni si două săptămâni, iar eu lucrez la un bar şi doresc să primesc risc maternal care sunt şansele să pot ... (vezi toată discuția)