avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Resedinta in strainatate si inchirierea in Romania
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Resedinta in strainatate si inchirierea in Romania

Salut!

Recent m-am mutat intr-o alta tara din UE, unde am contract de munca pe un an cu posibilitate de prelungire. In acelasi timp, m-am inregistrat la primarie pe adresa apartamentului inchiriat aici, pentru a obtine un numar de identificare in raport cu autoritatile statului. Intentia mea este sa raman pe termen lung aici.

In aceste circumstante, nu imi este clar cum ar trebui sa procedez cu privire la doua probleme:

1. Am obligatia de a imi declara resedinta in strainatate in fata autoritatilor romane? Trebuie sa aplic pentru un pasaport cu mentiunea domiciliului?

2. Am in proiect sa inchiriez apartamentul in care locuiam in Romania. In eventualitatea incheierii unui contract de inchiriere, la declararea acestuia la ANAF, m-as incadra ca nerezident? Procedura de declarare este aceeasi, sau se schimba ceva avand in vedere ca nu mai locuiesc pe teritoriul tarii?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 12:14, 31 Martie 2015
Imi pare rau dar nu am inteles problema
Esti roman cu cetatenie romana sau engleza( sa zicem)
"m-am inregistrat la primarie pe adresa apartamentului inchiriat aici," ai inchiriat pt tine sau l-ai inchiriat altora?
Multumesc de raspuns.

Sunt roman cu cetatenie romana. Pana acum am locuit in Romania si recent m-am mutat in alta tara. Aici mi-am inchiriat un apartament pentru a avea adresa valabila si a imi putea face actele de inregistrare la primarie. Asadar, in momentul de fata sunt complet mutat din Romania, cu acte in regula pentru a lucra pe teritoriul altei tari. Am vreo obligatie fata de autoritatile romane?

A doua intrebare se refera la apartamentul proprietate proprie din Romania pe care doresc sa il inchiriez altora. Odata cu mutarea mea in alta tara, se schimba ceva in raporturile mele cu Fiscul roman, cu privire la declararea contractului de inchiriere?
Acum este clar.
Aveti rezidenta in UE,( sa luam o tara la nimereala = Franta) dar rezidenta fiscala a ramas in romania
Rezidenta = locul unde traiti momentan cu acte.
Rezidenta fiscala : locul unde se aduna impozitele platite in UE si se stabileste daca mai aveti de plata sau de recuperat...
Dvs va platiti taxele acolo pt ce lucrati. Puteti sa aveti venituri si in Germania ( sa zicem). Platiti in germania taxele pt activitate.
Aveti apartament in romania. Il inchiriati, platiti aici impozit. Aveti si alte venituri in RO? platiti cf legislatiei din Ro.
Toate taxele platite se aduna unde aveti rezidenta fiscala( romania). Fiscul de aici emite o decizie( daca este cazul) ca aveti d eplata suplimentar sau de recuperat( ati platit taxe prea multe)
Ca sa va mutati rezidenta fiscala in Franta trebuie sa depuneti un formular acolo si va mutati. Totalul o sa se faca acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim in ue ContSters305618 ContSters305618 Lucrez intr-un stat membru UE de cateva luni. Anul trecut am avut venituri si in Romania si in UE. In statul membru platesc toate taxele si functionez ca un ... (vezi toată discuția)
Pfa roman lucru in strainatate AndreiJiligan AndreiJiligan Buna ziua, Am un pfa roman si am lucrat mai mult de 183 de zile in Germania in anul 2012, cam 189 zile . La momentul respectiv nu am realizat ca am ... (vezi toată discuția)
7 ani in lume.. acum ce obligatii am in tara? Frau.Maria Frau.Maria Buna ziua, Traiesc de 7 ani ca rezident intr-o tara in afara UE, totusi deoarece sunt asociat unic al unei firme mici in Romania (administrata de un ... (vezi toată discuția)