avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Obligatia instantelor de a solutiona exceptiile ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Obligatia instantelor de a solutiona exceptiile invocate

Sunt obligate instantele sa solutioneze exceptiile invocate ?Chiar si in caile de atac extraordinare in contestatia in anulare si revizuire?
Spete pe VCPC.
Cel mai recent răspuns: FRD , utilizator 06:48, 26 Martie 2015
Exista aceasta obligatie in mod imperativ.
O exceptie invocata trebuie solutionata.
Bun si in cazul in care instantele in fata carora se invoca aceste exceptii indiferent ca sunt de procedura sau de fond refuza efectiv sa se pronunte asupra acestora pot face obiectul sesizarii CSM pentru incalcarea art 137 din CPC intrucat acestea nu vor efectiv sa raspunda la aceste exceptii ?
Puteti sesiza CSM dar, nu acesta va solutiona cauza.Trebuie sa fiti atent, poate instanta a unit exceptia cu fondul cauzei,urmand sa se pronunte in final prin hotarare si asupra execeptiilor invocate.
Nu a unit nici o exceptie cu fondul .Spre exemplu am depus o cerere de revizuire si in afara motivelor de revizuire am invocat nulitatea sentintei ce se cerea a fi revizuita pentru incalacarea art 261 alin 1 pct 5 in coroborare cu art 129 alin6 . Mi-a fost respins cererea de revizuire ca nefondata dar in considerente nu se regaseste sub nici o forma si soluta exceptiei invocate. Am depus recurs in baza disp.a rt 304 pct 5 intrucat nu a fost solutionata si exceptia si mi - a fost respins si acest recurs .Ori in jurisprudenta se arata in mod constant ca atunci cand instanta de fond nu se pronunta pe o exceptie invocata solutia este aceea de casare cu trimitere ca instanata sa solutioneze aceasta exceptie neputand CA sa se pronunte ptr. prima oara in recurs asupra acesteia.
De aceea am considerat ca este de cuviinta sa sesizez CSM intrucat in alte 2 dosare nici CAB nu au vrut sa se pronunte asupra altor exceptii .
Se poate spune ca acesti magistrati se fac vinovati si ar trebui sa fie trasi la raspundere disciplinara pentru incalcarea dreptului meu la aparare?Sau trebuie sa initez o actiune la CEDO si sa astept 5 ani si sa ajung sa-mi platesc tot eu o parte din pagubele pricinuite de distinsii nostrii magistratii prin contributii la bugetul de stat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschid acest topic ca fiind o provocare pentru toti cei ce cunosc procedura judecatii cererilor de revizuire in vcpc (gabriela pintea, freeelis, stoica ioana, lascoschi sa) FRD FRD Plecand de la art 322 alin 1 pct 5 in coroborare cu art 326 alin 1 din VCPC si avand in vedere si prevederile art 137 din acelasi cod. Avem urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Evocarea fondului FRD FRD Am depus o cerere de revizuire in baza disp art 322 alin 4 si 5 din VCPC prin care in afara motivului de revizuire am invocat exceptia nulitatii deciziei date ... (vezi toată discuția)
Nepronuntarea instantei asupra exceptiei de nulitate a sentintei FRD FRD Am depus o cerere de revizuire in baza art 322 al 5 si in afara motivului de revizuire am invocat in baza art 137 din VCPC nulitatea sentintei civile pentru ... (vezi toată discuția)