avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suprafata utila a subsolului tehnic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suprafata utila a subsolului tehnic

Cum se stabileste c.p.i a fiecarui apart dintr-o anumita suprafata comuna? De ex: care este c.p.i in cazul subsolului? Se masoara suprafata interioara si se imparte la c.p.i? Daca suprafata totala ar fi de 100 mp si un ap are 1.1% cota parte, ar avea dreptul la 1.1 mp subsol. Problema aceasta a fost ridicata de un locatar care are o boxa acolo si pretinde ca el si-a ocupat doar cota sa, insa nu avem cum sa verificam pt ca nu mai exista actele de constructie ale blocului cu suprafetele partilor comune. Daca s-ar lua insa in considerare si holurile din subsol pe unde nu se pot construi boxe, atunci suprafata utila - adica cea efectiv disponibila pt ridicarea de boxe - ar fi mult mai mica.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:16, 31 Martie 2015
Daca subsolul este spatiu tehnic si nu a fost prevazut cu boxe, atunci acesta este DOAR spatiu tehnic si nu trebuie sa construiasca nimeni boxe acolo.
Iar disputele de genul "Mi-am ocupat doar dreptul meu din suprafata comuna" este o aberatie.
Cum ar fi ca fiecare proprietar sa scoata mobila pe palier, pe terasa blocului, pentru ca si acelea sunt spatii comune?
Pe de alta parte, multi proprietari nici nu vor sa auda de boxa la subsol - asa ca despre ce vorbim?
Apoi, sunt blocuri care "permit" construirea de boxe si sunt boxe unde nici nu pate fi vorba de a se construi boxe. Puteti hotari o mica suma (spatiu inchiriat), suma ce va fi colectata intr-un fon de reparatii.
Avantajul de a avea cativa proprietari care au boxe la subsol este ca acestia tin sub observatia mai tot timpul starea subsolului - de curatenie, daca apar pierderi de apa, curgerea normala a sifoanelor si a bashei - altfel, cineva ar trebui sa se faca verificarea periodice a acestori stari de fapt.
Trebuie tinut cont ca proprietarii care detin boxe consuma energie electrica pentru iluminat si uneori cantitati insemnate de apa. Intr-o asemenea boxa am gasit un proprietar care si-a tras un cablu de 220 V si si-a alimentat o lada frigorifica. Am depistat acest lucru din intamplare, practic se auzea destul de tare functionarea compresorului...
Ideea este intr-adevar de a le inchiria, dupa cum s-a stabilit chiar in AG, doar ca unii "proprietari" de boxe contesta inchirierea lor tocmai pe motivul ca nu ocupa decat ceea ce li se cuvine ca si c.p.i. Deci cf legii ei ar fi proprietari de drept ai acelor spatii. Legea 230/2007 nu interzice inchirierea spatiilor comune, iar art 30 (d) spune: "comitetul executiv reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune [...] " Subsolul nostru nu a fost prevazut din constructie cu boxe, dar ele totusi s-au construit si asta s-a intamplat in zeci de mii de blocuri, deci dilema ca sunt sau nu sunt legal construite este demult depasita. Este un fapt unanim acceptat si util asociatiilor care obtin si venituri de pe urma inchirierii lor. ISU nu le interzice cu conditia sa nu se depoziteze in ele subst toxice sau inflamabile, iar de la ISC nu am primit nici un raspuns.
coryzalia a scris:
Cum se stabileste c.p.i a fiecarui apart dintr-o anumita suprafata comuna?

Nu se stabileste copta indiviza pe fiecare parte comuna: subsoil, terase, lift, basa, instalatie de iluminat, instalatie de alimentare cu apa, casa scarii s.a.m.d.
Acestea sunt in proprietatea comuna si pot fi utilizate in comun sau, de la caz la caz, pot fi utilizate partial de o persoana sau mai multe asa cum decide comitetul executiv al asociatiei, conform legii 230/2007 din care ati citat si HG 1588/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere boxe la subsolul blocului coryzalia coryzalia Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si incerc sa gasesc solutia legala pt o problema cu care se confrunta asociatia: comitetul executiv doreste ... (vezi toată discuția)
Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului ... Iulina2 Iulina2 Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului unde proprietarii detin în proprietate individuală/exclusivă: apartamente, boxe, ... (vezi toată discuția)