Buna ziua! sunt o sotie insarcinata in 3 luni, si ma preocupa un lucru, sotul meu lucreaza de 2 ani, fara oprire, si as vrea sa stiu daca poate lua el indemnizatia de crestere copil, si daca da, eu neavand servici, ma obliga cineva sa incep o activitate undeva sau nu ? dar daca sunt coasigurata, pot lua eu indemnizatia? astept un raspun, va rog frumos
Actele necesare pentru eliberarea livretului de familie sunt următoarele:
- Cerere tip, care se primeşte la solicitarea livretului de familie;
- Actele de identitate ale soţilor (original şi copie);
- Certificatul de căsătorie (original şi copie);
- Certificatele de naştere ale copiilor minori (original şi copie), dacă e cazul;
- Actul de identitate pentru copii mai mari de 14 ani (copie), dacă e cazul;
- Sentinţă de divorţ, adopţie (copie), daca e cazul.
Livretul de familie se eliberează cu ocazia oficierii căsătoriei sau la cerere. Livretul de familie se eliberează, gratuit, de către serviciul de stare civilă al consiliului local în a cărui rază teritorială are domiciliul reprezentantul familiei.
1. Livretul de familie nu il depuneti daca nu aveti asa ceva.
2. - Actele pentru stimulentul de insertie se depun dupa nasterea copilului (ete nevoie si de certificatul de nastere).
- Deoarece mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie, = pre si postnatal) atunci tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
3. - Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile de la nasterea copilului.
- Va recomand sa depuneti actele cat mai repede pentru a primi si stimulentul de insertie mai repede.