avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere salariu

Buna ziua,
Am un fiu major, incadrat in gradul grav de handicap, care a fost trecut tot timpul in intretinerea mea cat timp a fost copil. Acum, de cand a devenit major, mi s-a spus la serviciu, de la Resurse umane, ca nu mai beneficiez de deducere deoarece el are un venit mai mare de 250 lei/luna (care este indenizatia lui de handicap). Oare asta inseamna ca, daca are aceasta indemnizatie, nu mai este in intretinerea mea ? Ani de zile am avut amandoi copiii in intretinerea mea (si fata cat timp a fost studenta) si deducerea nu s-a ridicat niciodata la 450 lei, cat vad ca ar fi trebuit sa fie pentru 2 persoane. Vreau sa va spun ca in fiecare an am depus la personal documente justificative care sa ateste ca cei doi copii sunt in intretinerea mea. Si lucrez si la o institutie de stat, unde salariile sunt mici si unde te gandesti ca legea ar fi trebuit sa se aplice in mod cat mai corect.
Cu toata stima,
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:38, 29 Martie 2015
Desi datele Dvs. ar trebui sa fie ceva mai concrete, doua lamuriri posibile se desprind:

1. Deducerea suplimentara pentru persoana in intretinere nu este decat partial similara cu situatia de persoana in intretinere. Spre exemplu, daca aveti contract de intretinere cu unul din parintii Dvs., dar acesta are mai mult de 2 ha de teren, nu puteti beneficia de deducere pentru intretinere. La fel si cu copilul: este in intretinerea Dvs., adica va ingrijiti de el, dar deducerea este pana la 18 ani sau, dac aurmeaza o facultate, pana la cel mult 26 de ani (in functie de cat dureaza facultatea, dar nu mai departe de varsta de 26 de ani)

2. Deducerea SCADE odata cu cresterea salariului brut. Gasiti aceasta in Codul fiscal, unde e si un tabel (la Norme). Asa fiind, e psoibil ca deducerea sa fie mai mica de 450 de lei.
Deducerea personala reprezinta o suma pentru care nu platiti impozitul de 16%.
Fara persoane declarate in intretinerea dvs., deducerea este de 250 lei, adica dvs. castigati in plus, in mana, impozitul de 250 x 16% = 40 lei, pe care nu-l mai platiti la stat.
La deducerea de 450 lei, impozitul castigat este de 450 x 16% = 72 lei, cu o diferenta de 32 lei fata de varianta anterioara.
Acest castig de 40 lei, respectiv de 72 lei, scade pe masura ce totalul venitului brut lunar creste peste 1000 lei, devenind 0 la venitul de 3000 lei.

Normele de aplicare a codului fiscal:


90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.
92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.

98. În cursul anului fiscal, în cazul în care angajatul obţine venituri la funcţia de bază, pentru a stabili dreptul acestuia la deducere pentru persoane aflate în întreţinere, se compară venitul lunar realizat de
persoana aflată în întreţinere cu suma de 250 lei lunar, astfel:
a) în cazul în care persoana aflată în întreţinere realizează venituri lunare de natura pensiilor, indemnizaţiilor, alocaţiilor şi altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana întreţinută rezultă din însumarea tuturor drepturilor de această natură realizate într-o lună;
b) în cazul în care venitul este realizat sub formă de câştiguri la jocuri de noroc, premii la diverse competiţii, dividende, dobânzi şi altele asemenea, venitul lunar realizat de persoana fizică aflată în întreţinere se determină prin împărţirea venitului realizat la numărul de luni rămase până la sfârşitul anului, exclusiv luna de realizare a venitului;
c) în cazul în care persoana întreţinută realizează atât venituri lunare, cât şi aleatorii, venitul lunar se determină prin însumarea acestor venituri.


Parerea mea este ca pot fi declarate in intretinere si persoanele peste 18 ani, daca indelinesc conditiile impuse, Codul fiscal nu limiteaza nicaieri varsta persoanei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere impozit la salar t copil in intretinere elennna elennna buna. am un copilas de 3 ani si 4 luni care nu e trecut in intretinere la sot. eu m-am intors la servici de 5 luni si nu mi s-a spus ca trebuie sa fac cerere ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas este considerata venit ? tdr90 tdr90 Buna ziua, Mama mea este angajata la stat, si recent i s-a spus ca nu mai poate beneficia de reducerea impozitului pe venit pentru o persoana, intrucat eu ... (vezi toată discuția)
Deducerea la impozit mihaela david mihaela david pot fi luati la deducerea pentru impozit copii peste 25 de ani daca nu au venituri si nu mai sunt la scoala? (vezi toată discuția)