Bună ziua,
Mâhnit de modul în care este trasă pielea de pe cetățeanul simplu, cetățean printre care mă număr și eu, încercând să înțeleg din ce anume se compun taxele, impozitele, onorariile, pornind de la o situație concretă, respectiv operațiuni notariale de genul succesiunilor, partajelor, dezmembrămintelor, ce constat:
Cercetând Codul Fiscal, constat că tot ceea ce înseamnă impozit sau TVA se calculează ca procent din valoare.
Cercetând Ordinul Ministerului Justiției nr. 46/c/2011, cu privire la onorariile percepute de Notarii Publici, constat că, aceste onorarii pentru procedurile notariale sunt graduale, pe tranșe și cote procentuale (Anexa nr.2 la ordin). Înțeleg ca împozitul să se calculeze ca procent din valoare. Aceasta, este o treabă justă, însă ca onorariile să se calculeze identic consider că este o treabă injustă deoarece operațiunile și activitățile sunt identice indiferent de valoare.
În același ordin, ce mai descoper:
La art. 28,29,30, sunt nominalizați cei ce beneficiază de scutiri la plata onorariilor notariale și anume 15% avocații, consilierii, 30% cei care au accesat programul "prima casă", respectiv 90% notarii.
Raportat la art. 16 alin. 1 din Constituția României, care prevede Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări,, deoarece eu nu beneficiez de aceste scutiri, probabil nu trăiesc în această țară.
Oare aceste aspecte nu le vede nimeni?.
Poate am înțeles eu greșit prevederile legale și este altfel. Dacă este așa vă rog să mă corectați.