avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara.Am o mare nelamurire ce ma macina de ceva timp si la care as dori sa stiu niste raspunsuri .Eu am o relatie cu o femeie ce dureaza de 4 ani si ceva, nu suntem casatoriti si nici nu locuim impreuna. Anul trecut mai precis pe 1 iunie 2014, a venit pe lume baietelul nostru si care acum sta cu mama lui la ea impreuna cu parintii ei.Eu ma duc in fiecare saptamana sa imi vad baiatul si ii duc si cate ceva bineinteles,asa am discutat si sa ne intelegem omeneste pe cale amiabila. ea a inceput in ultima vreme sa fie nemultumita de cat pot sa ii ofer eu la copil si a inceput ca imi zica ca ma da in judecata pentru plata pensiei alimentare. Tin sa precizez ca eu locuiesc singur, ma intretin sigur, am si eu cheltuielile mele si imi ajut copilul cu ce pot si eu .Acum as dori sa stiu este posibil sa ma poata sa ma dea in judecata chiar daca nu suntem casatoriti sau nu poate? care ar fi raspunsul la aceasta tema? ce poate sa faca si ce nu?
Cel mai recent răspuns: irinavasiliu , utilizator 09:47, 31 Martie 2015
sa stiti ca mi se pare foarte ciudata chestia asta, daca orice om ramane fara loc de munca la un moment dat de unde sa mai plateasca? Asta nu este rea intentie dimpotriva, trebuie ca statul sa poata sa inteleaga pe cei aflati in aceste situatii, trebuiesc schimbate unele legi in tara asta in care ne este scarba uneori sa ma traim , de ce se intampla in jurul nostru
Pai nu-i chiar asa, daca ramaneti fara venit, nu veti mai avea cu ce va cumpara hrana si veti muri, moment in care, urmarirea penala impotriva d-voastra se sisteaza de drept.

Cam asta-i logica la care vreti d-voastra sa supuneti copilasul, cu diferenta ca el e mic si nu poate in nici un fel sa-si asigure existenta spre deosebire de d-voastra care in caz extrem puteti sa va angajati chiar daca pentru perioade scurte veti presta munca mai multa, mai grea, poate sub nivelul educatieui d-voastra sau mai putin platita, el bietul nu poate.
nastasiumihail a scris:

sa stiti ca mi se pare foarte ciudata chestia asta, daca orice om ramane fara loc de munca la un moment dat de unde sa mai plateasca? Asta nu este rea intentie dimpotriva, trebuie ca statul sa poata sa inteleaga pe cei aflati in aceste situatii, trebuiesc schimbate unele legi in tara asta in care ne este scarba uneori sa ma traim , de ce se intampla in jurul nostru


Daca va e scarba sa mai traiti aici, puteti pleca, in alte tari fapta de abandon se constata mai simplu.


Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Asa ca daca ramaneti fara job, nu sunteti acuzat imediat.. aveti timp in 3 luni sa va reangajati. Abia dupa 3 luni de neplata v-ar putea face plangere si veti fi cercetat unde se va vedea cat e reacredinta sau e doar neputinta. Nu puteti ridica din umeri zicand ca nu aveti de lucru, va trebui sa probati ca ati incercat sa gasiti sau ca din cat ati castigat lucrand cu ziua, ati duc cate ceva copilului chiar daca mai putin.
Oricum, acum aveti de lucru asa ca nu inteleg de ce puneti problema ca si cum nu ati avea.
Nu e nimic ciudat in a fi obligat sa platiti pensie chiar daca nu aveti job. Daca ati locui cu copilul in casa si ramaneti fara loc de munca, ce faceti , nu va agitati sa aveti ce sa ii puneti pe masa sau il trimiteti la cersit ?
Ce nu intelegeti e ca ambii parinti au aceleasi obligatii si drepturi fata de copilul minor, ii datorati in aceeasi masura intretinere chiar daca nu locuiti impreuna.
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
gi-jane2, moderator
Frumos spus! E de mirare, totusi, cati tati aplica aceeasi logica, dupa divortul de mamele copiilor, care sunt si ai lor! Desi cunosc necesarul unui trai, macar decent, in timpul divortului si dupa aceea, toti raman fara venituri si protesteaza ca sunt exploatati si spoliati de mame.
Trist este ca legile noastre nu au nici o prevedere care sa limiteze acest tip de abuz, iar instantele de judecata contribuie, prin neimplicare, la propasirea acestei atitudini.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile mamei,minorul nefiind pe numele ei... elena76 elena76 Buna seara, Vin cu o rugaminte la d-voastra. Este vorba de sora mea, care are o fetita de 11 ani. Tatal nu a vrut,la nastere, sa recunosca copilul, cind ... (vezi toată discuția)
Situatii in care se dispune custodie unica in conditiile noului cod civil luana_baciu luana_baciu Buna ziua, Am un baietel de 1 an si 2 luni, nu am fost casatorita cu tatal copilului, nu am locuit impreuna niciodata, el nu a dorit copilul si ne-a ... (vezi toată discuția)
Concubinajul si abandonul familiei! nicoleta gavril nicoleta gavril buna seara! sunt curioasa daca un tata poate sa fie acuzat de abandon ,daca acesta isi paraseste partenera insarcinata in sapte luni .mentionez ca mai avem un ... (vezi toată discuția)