Buna seara,
Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema:
Legea specifica: ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
Asta inseamna ca asociatia poate, dar nu este obligata sa stabileasca acest sistem de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta. In statutul Asociatiei este consemnat cuantumul penalitatilor de 0.2%/zi dar nu exista nici o hotarare a Adunarii Generale in acest sens.
1. Un rau platnic poate invoca lipsa bazei legale pentru calculul penalizarilor? El ar putea spune ca, daca Adunarea generala nu a stabilit sistemul de penalizari, nu este legal sa le calculez.
2. Eu as putea spune ca, acolo unde Adunarea Generala nu specifica se aplica legea si Statutul asociatiei.
3. Un executor judecatoresc mi-a spus astazi ca se aplica Indicele de Inflatie lunar obtinut de la INS dar nu pot invoca si baza legala in aceasta situatie.
Cine interpreteaza legea cel mai corect?
Cine are dreptate?
Sa recapitulam:
Statutul asociatiei a fost adoptat prin hotararea adunarii generale si apoi a facut parte din dosarul inaintat in instanta in vederea obtinerii Incheierii judecatoresti de infiintare a asociatiei.
Asadar tot ce este scris in acel statut a fost aprobat prin vot in adunarea generala pentru ca fara acea adunare generala nu se adopta statutul, nu se infiinta asociatia...
Dar existenta procentului de penalizari in statut dumneavoastra este o exceptie. In modelele corecte de statut, in statutul asociatiei mele si a multor altor asociatii nu se specifica procentul de penalizari si nici "sistemul propriu de penalizari". Procentul de penalizari poate fi stabilit prin hotararea adunarii generale si modificat la orice alta adunare generala in limita legala.
Sistemul propriu de penalizari nu are ce cauta in statut pentru ca acesta se adopta de comitetul executiv, asa cum prevede legea, si nu de adunarea generala.
Este o greseala sa se prevada in statut procentul de penalizari si sistemul propriu de penalizari pentru ca asociatia poate fi nevoita sa modifice atat procentul cat si sistemul oricand sub presiunea modificarii penalizarilor aplicate de furnizori sau prin aparitia unor reglementari legale care ar trebui aplicate imediat. Ori daca ai prevazut in satut o cifra, pentru ca de luna viitoare sa aplici alta este imposibil deoarece trebuie sa modifici statutul ceea ce necesita o munca de cateva luni sau un an pana se obtine modificarea statutului ce se poate face numai in instanta dupa adunare generala cu votul a peste 2/3 ....
Procent penalizari
conjoint
In AG a fost hotarat procentul de penalizare pe zi intarziere prevazut in L230/2007 adica 0.2%. desi in statutul asociatiei insa este stabilit un procent mai ... (vezi toată discuția)