avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Trecere din personal contractual in functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Trecere din personal contractual in functionar public

Buna ziua.
Am nevoie de ajutorul dvs. intr-o problema.
Sunt lucrator intr-o primarie rurala, in functia de consilier in compartimentul S.P.C.L.E.P. Mentionez ca sunt incadrat ca personal contractul. Lucrez pe aceasta functie de 1 an. Am terminat o facultate de biologie,si urmeaza sa sustin dizertatia in vara asta pt. un master de protectia mediului. Stiu ca postul meu este incadrat pe studii superioare. Proiectul serviciului nostru presupunea 3 angajati, 2 pe functii contractuale (un consilier pe studii superioare,un referent pe studii medii) si 1 angajat functionar public.Am fost angajati doar doua persoane pe doua functii contractuale,eu si o colega,iar din cate am inteles nu se va mai angaja o a treia persoana pe functionar public. As vrea sa stiu daca as putea fi incadrat ca functionar public,care ar fi pasii de urmat in temei legal,si daca viitoarea mea incadrare pe functia de functionar public imi va fi de folos in cazul in care as vrea sa ma transfer in cadrul directiei judetene sau eventul sa intru in alta structura de stat, cum ar fi garda de mediu sau apele romane. Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a ma ajuta.
In primul rand, functia publica tine de natura atributiilor, nu de profilul facultatii absolvite; atributiile de putere publica sunt cele prevazute la art. 2 alin. 3 din legea 188/1999 - statutul functionarilor publici:
a) punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative si a altor reglementari specifice autoritatii sau institutiei publice, precum si asigurarea avizarii acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor si strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor si statisticilor necesare realizarii si implementarii politicilor publice, precum si a documentatiei necesare executarii legilor, in vederea realizarii competentei autoritatii sau institutiei publice;
d) consilierea, controlul si auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane (s.n.) si a resurselor financiare;
f) colectarea creantelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autoritatii sau institutiei publice in raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din tara si strainatate, in limita competentelor stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, precum si reprezentarea in justitie a autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h) realizarea de activitati in conformitate cu strategia de informatizare a administratiei publice.

Daca ocupantul unui post, prin natura atributiilor sale de serviciu, desfasoara activitati care presupun exercitarea puterii publice, este, sau trebuie sa fie, functionar public.
Acum, fara suparare, daca m-ati fi intrebat pe mine, nu va angajam pe un post pentru studii superioare in SPCLEP cu facultatea de biologie nici intr-un milion de ani, dar asta-i problema primariei respective (specializarea dvs. nu-i in administratie publica sau drept, iar la SPCLEP nu se face biologie), dar primaria poate propune ANFP o transformare a postului contractual in functie publica, atasand copie a actelor dvs. de studii si a fisei postului.
Din Legea 188/1999.
Art.111 (3) Persoanele încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în posturi de natură contractuală care au fost stabilite şi avizate ca funcţii publice vor fi numite în funcţii publice de execuţie dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 54 şi condiţiile de vechime în specialitatea studiilor corespunzătoare clasei şi gradului profesional ale funcţiei publi

\"Care este documentaţia pe care instituţiile trebuie să o trimită la ANFP în vederea eliberării avizului pentru transformarea unui post contractual în funcţie publică?

Pentru eliberarea avizului de transformare a unui post contractual în funcţie publică instituţiile trebuie să transmită către ANFP:
- adresă de solicitare de avizare a funcţiei publice prin transformarea postului de natură contractuală, care trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:
- antetul (denumirea autorităţii publice/instituţiei publice solicitante, judeţul, adresă, telefon, fax, număr de înregistrare)
- numele şi prenumele personalului încadrat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, nivelul studiilor deţinute, funcţia contractuală deţinută, vechimea în specialitatea studiilor, salarizarea conform legii in vigoare şi să rezulte că îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici(r2), cu modificările şi completările ulterioare
- nota de fundamentare/referatul de aprobare şi referatul compartimentului de specialitate din care să rezulte desfăşurarea de activităţi care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, conform celor prevăzute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2), cu modificările şi completările ulterioare
- fişa postului de natură contractuală din care să rezulte că sarcinile, competenţele şi responsabilităţile titularului postului implică exercitarea prerogativelor de putere publică.

(Cadrul legal - art.111 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare) \"
Sursa : [ link extern ]
In primul rand tin sa va multumesc pentru ajutor. Nu am trecut inca pe functionar public dar se fac demersuri in acest sens, aveti dreptate ca potrivit studiilor nu as fi avut ce cauta pe un post de natura administrativa, in acest sens am inceput cursurile facultatatii de drept, imediat dupa ce mi-am luat disertatia. Intre timp am fost numit prin dispozitia Primarului in titulatura de Responsabil Serviciu. Daca imi permiteti, sa stiti ca exista si exceptii de la regula, in sensul in care exista persoane care ajung in anumite posturi chiar daca specializarea lor nu este in domeniu, dar in timp se dovedesc a fi mai buni specialisti decat cei care au fost scolarizati in acest sens, si aici nu ma refer doar la mine, stiti foarte bine situatia din tara noastra draga, un procent foarte mare de specialisti lucreaza in domenii total diferite de specializarea lor, sau nu lucreaza de fel.

In alta ordine de idei, am nevoie din nou de ajutorul dvs.
Inca din momentul angajarii am observat ca salariul meu este exact acelasi cu al colegei mele, incadrata ca personal contractual, functie de referent (studii medii) in cadrul aceluiasi serviciu. Am considerat ca undeva s-a strecurat o eroare in calculul salarial in sensul ca functia mea este de consilier iar functiile caracteristice studiilor superioare ar trebui sa aiva alti coeficienti de clacul la salariul de baza, de unde ar reiesi ca salarul meu ar trebui sa fie mai mare decat al colegei. Am luat legatura cu contabila primariei si mi s-a explicat ca nu se aplica legea 284/2010 a salarizarii intrucat nu au fost dispuse norme de aplicare, si ca se aplica o lege mai veche , ca difera doar denumirea functiei si chiar daca sunt incadrari pe studii diferite se plateste aceiasi remuneratie. Nu sunt satisfacut cu raspunsul si de aceea as avea nevoie de ajutorul dvs. Pot oferi informatii suplimentare daca este nevoie. Multumesc anticipat.
Pai daca tot vreti sa plecati de la SPCLEP, de ce nu solicitati transferul de pe acum la garda de mediu sau la DPCEP? Sa nu credeti ca acolo sunt doar functionari publici, au si ei posturi contractuale asa ca nu mai pierdeti vremea ca la SPCLEP e de lucru. Pentru ce ati inceput facultatea de drept cand puteati sa faceti un master in administratie sau in management si scapati dupa 2 ani. Responsabil serviciu in conditiile in care sunteti doar 2 persoane-cu toate ca ar trebui sa fiti minim 3- nu va ajuta sa aveti perspectiva de a obtine un spor de conducere.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2016
Justitiarul711, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Nu doresc neaparat sa plec, imi place ceea ce fac aici, o fac cu simt de raspundere, dar vreau sa imi asigur cumva si posibilitatea viitoare de a alege dat fiind schimbarile continue si relativ haotice din tara noastra. Consider ca legislatia specifica a functioanarilor e mai bine conturata fata de ceea a personalul contractual, nu ma feresc de munca, am ales sa fac facultatea pentru ca imi place, pentru ca vreau sa ma specializez, nu neaparat ca mi-ar folosi in viitorul indepartat, dar sigur nu o sa imi faca rau. Din cate imi amintesc in ordonata 84/2001 se specifica ceva de genul minim 3 posturi dar se stipula si aspectul de un post la 11000 populatie deservita, ori in cazul nostru deservim in jur de 13000 total, sper sa nu gresesc. Serviciul are aprobare D.E.P.A.B.D. si C.J. pentru infiintare si functionare. In legatura cu responsabilitatile de conducere neremunerate, mi le-am asumat, nu cer bani pentru acest lucru, nu sunt singurul in aceasta situatie, in judetul meu dintre toate serviciile , doar in jur de 3 au pe drept functii de conducere, restul de 80% au responsabili neremunerati, sunt sigur ca e la fel in tara, posturile nu sunt ocupate din lipsa banilor sau alte motive specifice. Totusi va rog sa ma ajutati in privinta calculului salarial, sunt depasit de situatie, ofer orice informatie ce poate ajuta, chiar si fluturasul salariului.

Alte discuții în legătură

Transformare post contractual in functionar public ALavinia ALavinia Am fost angajata ca analist programator la SPCLEP din 2007, iar din august 2017 primaria mi-a schimbat încadrarea facandu-mă inspector de specialitate, asta ... (vezi toată discuția)
Cum se poate transforma un post de functionar contractual în functionar public? Cristina Nenciu Cristina Nenciu Buna seara, Sunt angajată intr o institutie publica din august 2017 pe funcție contractuală care este procedeul de transformare al postului în functionar ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa devin din angajat contractual, functionar public? GheorgheIleana GheorgheIleana Sunt angajat contractual- psiholog la Directia pentru Protectia Copilului si as vrea sa devin functionar public...in speranta unui transfer la alta directie ... (vezi toată discuția)