avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca incheiat,zile de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca incheiat,zile de concediu neefectuate,neplatite.Ce pot face !

La data incheierii contractului individual de munca in 9oct 2014,mi s-a confirmat verbal de catre managerul firmei ca zilele de co neefectuate(14 zile)imi vor gi platite.In data de 16 noiembrie cand au fost virate salariile pt luna oct am vazut ca am primit 220 lei,respectiv zilele lucrate pana la 9 oct.
Mai pot face ceva in acest moment?Azi am aflat ca zilele de co neefectuate se platesc doar la incheierea contractului de munca,dar in cazul meu au trecut aproape 6 luni(9 apr 2015).:(
Cel mai recent răspuns: dorelpetru , utilizator 11:26, 23 Aprilie 2015
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
In speta, termenul se calculeaza de la data incetraii c.i.m.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Buna ziua !
Imi puteti spune ce act normativ imi da dreptul de a cere plata zilelor de concediu neefectuat conform cu cele de mai sus ?Codul muncii ? Ce articol?
Va multumesc!
Art 144, alin.2, codul muncii: Dreptul la concediul de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 146, alin. 3, codul muncii: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de munca.
Puteți cere recuperarea sumelor de bani reprezentând compensarea co neefectuat in termen de 3 ani de la nașterea dreptului la acțiune conform art 268, alin. 1, lit. c, cod muncii.
Va multumesc !
Am primit banii pe aceste zile de CO fara nici o piedica !=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se inchide activitatea unei firme, ce drepturi are cel care a fost angajat? Mateus21 Mateus21 Daca firma unde a lucrat persoana se inchide, exemplu pe 01.09.2013, pe langa salariul de pe ultima luna, patronul trebuie sa ii plateasca si banii de ... (vezi toată discuția)
Zile concediu neefectuate la incetare contract munca Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, In decembrie contractul de munca imi va inceta pentru a intra in concediu de crestere copil ( actual sunt in concediu lauzie). Am zile de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna pe 3 ani in urma vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul sa solicit concediul de odihna din ultimii 3 ani, in cazul in care nu l-am efectuat in toata aceasta ... (vezi toată discuția)