avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ales la declaratia data?

Buna seara,
In timpul urmaririi penale un martor are voie sa se prezinte la declaratie asistat de avocat?
Am facut o plangere penala si martorul s-a prezentat cu aparator ales si si a dat declaratia.
Avea voie?

Cel mai recent răspuns: av.Vulvoi Patrice , utilizator 14:17, 8 Martie 2018

Eu nu am gasit in Codul de procedura penala vreun text care sa prevada ca martorul poate fi asistat de avocat. Sau poate fi astistat in virtutea maximei "daca legea nu distinge atunci nici noi nu trebuie sa distingem"?
Alti colegi, ce parere aveti?
Conform art.31 c.p.p. avocatul asistă sau reprezintă părţile ori subiecţii procesuali în condiţiile legii, iar aceste conditii sunt stabilite de art.10 CPP care delimiteaza sfera celor care pot beneficia de asistenta avocatului, respectiv părţile şi subiecţii procesuali principali.
Mai mult, potrivit art.10 alin.6 c.p.p. dreptul la apărare trebuie exercitat cu bună-credinţă, potrivit scopului pentru care a fost recunoscut de lege, astfel, doar partile si subiectii procesuali principali au in cauza interese proprii ce trebuie aparate, martorul nu are si nu ar trebui sa aiba interese personale in cauza, el are obligatia civica de a ajuta la aflarea adevarului.
In concluzie, conf. c.p.p. martorul nu poate fi asistat de avocat.
Totusi in practica am intalnit situatii in care martorul a dorit sa fie insotit de avocat la audiere si in general se permite, personal consider ca atata timp cat avocatul nu intervine in nici un fel, nu vad de ce sa nu fie prezent, practic avocatul vegheaza sa-i fie respectate drepturile procesuale ale martorului.
Plangerea penala este pentru obstructionarea justitiei intr-un proces penal, iar avocatul ales care a asistat martorul este avocatul partii care ascunde faptele in procesul penal.
Cu toate ca am solicitat prezenta avocatului meu ales ( ca parte vatamata) nu ni s-a adus la cunostinta faptul ca urmeaza sa fie audiat martorul, avocatul meu nefiind prezent.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2015
pitic1991, utilizator
Avocatul partilor din dosar nu poate sub nicio forma sa il asiste pe martor, ci doar sa participe la efectuarea actului in sine - luarea declaratiei martorului, pentru a putea pune intrebari acestuia.
Avocatul partii din proces are dreptul de a fi rezent la audierea martorului insa nu sa il asiste pe martor.

Se poate asista de avocat si martorul in procesul penal.

Alte discuții în legătură

Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Martor în proces pentru dare de mită daniel_ionut2006 daniel_ionut2006 Buna seara! Ma poate lamuri va rog frumos cineva cu o situatie in care ma aflu? Mai exact,acum doi ani am fost nevoit sa fac un denunt impotriva unei persoane ... (vezi toată discuția)
Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)