avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratiile suspectului in calitate de martor, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa

Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase?

Am observat ca suspectului i s-au luat declaratii in calitate de martor, astfel incat pe formularul tipizat apare si in titlu aceasta, si ca i s-a atras atentia ca raspunde pentru Marturia mincinoasa daca minte, si asupra art. 120, 125 si art. 130 din CPP, si a si semnat in calitate de martor si depus juramantul la fel... dar are calitatea de suspect (nu stiu daca s-a continuat urmarirea penala de fapt)

La randul meu intr-un dosar pe care l-am castigat desi eram clar suspect, am fost adus cu mandat de aducere in calitate de martor, desi ca parte in proces eram suspect... la DNA am fast audiat ca martor desi eram parte vatamata (asta stiu ca se poate)

Acel suspect a savarsit Falsul in declaratii, pentru care fac plangere... declar ca a savarsit si Marturia mincinoasa?
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 21:56, 2 Martie 2016
Conf. NCPP urmarirea penala se incepe ”in rem” pentru crearea cadrului procesual adecvat. Avand in vedere ca faptuitorul nu este participant in procesul penal conf. NCPP, daca se doreste audierea respectivei persoane, aceasta nu poate fi audiata decat in calitate de martor, cu toate drepturile si obligatiile corelative, pana cand organul de urmarire penala sa dispuna efectuarea in continuare a urmaririi penale ”in personam”
Infractiunea de marturie mincinoasa absoarbe falsul in declaratii. Constituie cauza de nepedepsire daca isi retrage marturia inainte de a fi pusa in miscare actiunea penala sau inainte de dispunerea retinerii.
Este bine de stiut si faptul ca pot exista si situatii cand o persoana sa dea declaratii atat in calitate de suspect cat si de martor.
Dacă a declarat mincinos și avea calitate de martor răspunde penal.

Dacă era suspect nu răspunde penal dacă a declarat neadevărat.
Multumesc, am inteles. Bizara legea... adica esti mai in siguranta ca suspect decat ca subiect procesual, desi calitatea de suspect nu e tocmai o schimbare fundamentala din moment ce beneficiezi de prezumtia de nevinovatie... legal

Asta inseamna ca singurul mod legal in care-l pot scoate de sub Marturia mincinoasa si Falsul in declaratii e sa-i dea calitatea de suspect...

CPP
Art. 118 - Dreptul martorului de a nu se acuza
Declaratia de martor data de o persoana care, in aceeasi cauza, anterior declaratiei a avut sau, ulterior, a dobandit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosita impotriva sa. Organele judiciare au obligatia sa mentioneze, cu ocazia consemnarii declaratiei, calitatea procesuala anterioara.
Totusi nu cred ca va fi tras la raspundere penala daca a mintit ca sa nu se autoincrimineze daca asa este speta.
Cel care stie ca a comis o infractiune nu este obligat sa se autodenunte.

Depinde in ce fel a mintit.
Este ceva de interpretat de organele judiciare si de catre avocatul apararii.

Alte discuții în legătură

Fals in declaratii la politist aidu aidu Am citit declaratia data de faptuitor (persoana impotriva careia am formulat plangere penala pt inselaciune) organelor de cercetare. In acea declaratie a ... (vezi toată discuția)
Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Ce va face instanta + ce va pati un martor mincinos ? oanaportar oanaportar - daca intr-un dosar civil sau penal un martor audiat da o Declaratie in fata unei instante de judecata iar dupa un Termen, dupa audierea acestuia, na din ... (vezi toată discuția)