avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vechime în muncă (stagiu de cotizare) pentru pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vechime în muncă (stagiu de cotizare) pentru pensie

Bună ziua, mama mea se afla în șomaj. De luna viitoare nu mai beneficiază și a.si dori s.o aduc la mine sa aibă grijă de cel mic. Ce taxe trebuie să plătesc și unde, pentru a avea continuitate , vechime în muncă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 3 Aprilie 2015
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.


2. - Pentru a fi asigurata la sanatate o puteti lua in calitate de coasigurat al dvs. (fiica ei).
- Pentru acaesta depuneti la angajatorul dvs. urmatoarele documete:

-cerere depusa de angajat prin care solicita acest lucru;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca are mama in intretinere;
-acte din care sa rezule ca este mama dvs.;
-carte de identitate a mamei;
-adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca mama nu realizeaza venit.
Plata contributiilor la bugeatul de sta, in baza unor constracte de asigurare, nu confera vechime in munca , ci stagiu de cotizare in sistemul de sanatate, de pensii si/sau de somaj, dupa caz.
Contractul de asigurare socială se poate încheia pe orice perioada dorim sau are o perioada determinata stabilită de lege? Mulțumesc.
1. Contractul de asigurare sociala se incheie pe ce perioada doriti dvs.

2. - Dar nu e cazul ca perioada de contract sa depaseasca varsta standard de pensionare a mamei dvs.
- Varsta standard de pensionare este data lege in functie de luna si anul nasterii.
Se poate poate incheia pe orice perioada .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ani cotizare pensie Melania_Balint Melania_Balint Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala acdo acdo Ma aflu in situatia de a ma putea pensiona anticipat partial anul viitor in luna martie, insa la stagiul complet de cotizare imi lipseste 1 an si 8 luni. As ... (vezi toată discuția)
Lamurire privind cresterea cuantumului pensiei cernatlarisa cernatlarisa Doresc sa stiu cat trebuie sa cotizez pentru a-mi suplimenta cuantumul pensiei. Sunt persoana activa, angajata. (vezi toată discuția)