avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Daca in contractul de munca exista o clauza de demisie de 45 de zile, este obligatoriu sa fie respectata?!
Se poate da demisia cu un preaviz de 20 de zile, care pot fi consecintele nerespectarii clauzei?!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 22:04, 4 Aprilie 2015
Art. 81 din Codul Muncii (demisia)
alin (7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. ( puteti sa va intelegeti cu angajatorul in privinta termenului de preaviz; daca totusi nu doreste, clauza din contract trebuie respectata)
alin (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la termenul de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încetarea contractului cu acordul partilor SilviaParv SilviaParv Lucrez de 10.5 ani intr-o companie. De 8.5 ani am functie de conducere. Vreau sa imi dau demisia si sa închei contractul cu acordul partilor pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Demisie acordul partilor aviva aviva buna ziua,firma la care lucrez se va inchide lun viitoare pe 25,intre tim mi am gasit alt job,dar nu vor sa ma lase sa plec fara preaviz,mentionez ca preavizul ... (vezi toată discuția)
Inaintarea demisiei si perioada de aviz in timpul concediului ionutviorel ionutviorel M-am angajat de aproximativ 4 luni , am contract pe o perioada nedeterminata. In perioada 17.10.2016 - 30 .10.2016 sunt in concediu .. este posibil ca la ... (vezi toată discuția)