avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor

Care este indemnizatia pe care trebuie sa o primesc lunar? Precizez ca am un copil mai mare de 3 ani, iar in prezent urmeaza altii 2 copii (gemeni). Pot primi 600 lei pentru ultimii 2 copii? Stiu ca indemnizatiile lunare se majoreaza cu 600 lei, incepand cu al doilea copil.

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:15, 7 Aprilie 2015
1. Pentru primul copil nu mai primiti indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) deoarece a implinit deja varsta de 3 ani.

2. Pentru ceilalti copii (gemeni) veti primi o indemnizatie lunara pentru CCC la care se adauga 600 lei pentru al doilea copil.
Ultima modificare: Marți, 7 Aprilie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Se poate obtine stimulent de insertie daca parintii nu au optat pentru concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an sau 2 ani, dupa ce mama a efectuat concediu de maternitate (126 zile)? Cand se poate depune cererea?
1. Oricare din parinti care indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC poate solicita direct stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC).

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. - Cererea si actele necesare se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati stimulentul de insertie.
- Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie o luati de la Primarie.

4. Stimulentul de insertie se acorda numai pe perioada cat solicitantul are venituri profesionale (ex: salariu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie ingrijire copii lavinia almasan lavinia almasan Buna ziua, Am nascut acum 6 luni gemeni, iar legat de drepturile care mi se cuvin as avea cateva intrebari: 1. stiu ca indemnizatia mamei se acorda doar ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie dupa cele 126 de zile? mayaa10 mayaa10 Buna ziua. Am si eu o intrebare: se poate solicita stimulentul de insertie dupa cele 126 de zile (concediul de maternitate) fara a intra in concediul de ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)