avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... concediu medical prelungit
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

concediu medical prelungit

Buna ziua. Lucrez ca profesor ( titular) in invatamant, mi-a expirat concediul de maternitate in 4 martie a.c., iar din 5 martie mi-am luat concediu medical. Stiu ca legal pot sa-mi iau maxim 90 de zile de concediu medical pe an, as vrea sa stiu daca cele 45 de zile care se pot acorda pe an pentru ingrijirea copilului se calculeaza sau nu separat de cele 90 de zile ( as vrea sa-mi prelugesc concediu medical, daca exista o portita legala, pana la sfarsitul anului scolar - in 20 iunie). In timpul vacantei de Paste am intentionat sa intrerup concediul medical, dar contabila scolii m-a informat ca nu am dreptul la vacanta, deoarece nu am fost in activitate. Asta inseamna ca nici in vacanta de vara nu voi fi platita, din acelasi motiv. Este legal acest lucru? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:11, 17 Aprilie 2015
Cele 45 de zile de concediu medicala pentru ingrijirea copilului se calculeaza separat de zilele de concediu medical.

OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 26
(1)Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2)Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Art. 27
(1)Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7.
(2)Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile cerute de prezenta ordonanta de urgenta pentru acordarea acestora, si asiguratul care! in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament.
Art. 28
Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis in conditiile legii, dupa caz.
Art. 29
Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil,
cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, de catre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Art. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
Va multumesc pentru raspuns. In OUG nr. 158/2005 apare precizat nr total de zile pe an ce se pot acorda pentru ingrijirea copilului bolnav ( 45 de zile), dar nu am gasit specificat nr de zile pe care le poate acorda medicul de familie intr-o singura transa. Sunt 10 zile sau 14 zile? Multumesc mult pentru amabilitate.
Cu stima,
Simona T.
NORME din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

Art. 50
(1)Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani si îngrijirea copilului cu handicap în vârsta de pâna la 18 ani pentru afectiuni intercurente se elibereaza de medicul curant, în conditiile si pâna la duratele maxime prevazute de lege.
(2)Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune.
(3)Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durata de cel mult 30 de zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav de otita vasilicasavoiu vasilicasavoiu Salut! Baietelul meu are 3 ani si 4 luni si s-a imbolnavit de la camin de otita .Medicul de familie mi-a zis ca nu-mi poate da concediu medical pentru ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Gabytza13 Gabytza13 Buna ziua,am si eu doua fetițe care sunt bolnave (scarlatina) si am fost la medicul de familie pentru a-mi acorda concediu medical pentru ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav danamatea danamatea buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca informatiile mele referitor la concediul medical pt copil sunt corecte: 1-se acorda pana la implinirea de catre copil a ... (vezi toată discuția)