avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul civil - donatia si drepturile proprietarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul civil - donatia si drepturile proprietarului

buna ziua . am o nelamurire in legatura cu donatia, in urma cu un an parintii au decis sa-mi doneze imobilul insa este specificat ca nu-l pot vinde decat dupa decesul acestora . acum contractul este pe numele meu insa utilitatile au ramas pe numele tatalui , de la momentul efectuarii donatiei si pana acum eu nu am locuit in acel imobil,iar tatal refuza sa achite datoriile la utilitati. cui i se incuviinteaza aceste obligatii mie sau tatalui ? in documente ezte specificata interzicerea vinderii acestui imobil ,insa daca tatal meu refuza sa achite datoriile as putea sa-l dau afara ?
Cel mai recent răspuns: miliuta , utilizator 15:45, 18 Aprilie 2015
Patrick_ a scris:




De ce credeți că neplata utilităților de către chiriași îi afectează direct pe proprietari?

Conform dispozitii L nr 230/2007 raporturile si obligatiile din cadrul asociatiei de proprietari se solutioneaza si revin strict proprietarului imobilului
Articolul 50
(1)Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2)Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3)Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Articolul 51
(1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2)Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta
Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3)Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2015
ynocentta, utilizator
atentie!! donatia se poate revoca ! mai departe dv decideti ce hotariri luati cu privire la relatiile cu tatal dv.
Cred ca ai gresit cand ai crezut ca actul de donatie este egal cu actul de vanzare cumparare. Cum a scris cineva mai sus donatia se poate revoca , iar daca tatal tau ti-a donat casa cu "pretentia" de al intretine (ai plati utilitatile cat timp mai traieste) , poti iesi pe minus daca mai traieste 15-20 de ani si platesti tu utilitatile pe care le consuma el. Cred ca asta cu donatia a fost o "teapa" pe care tu ai luat-o. Cel mai bun e contractu de vanzare-cumpare si daca tot vrea sa iti faca un bine , un parinte asta trebuie sa faca contract de vanzare -cumparare , nu donatie cu obligatii, cand donezi copilului tau , dar cu obligatii de intretinere , e ca si cum nu i-ai da nimic , e praf in ochi. Daca are unde pleca la tara iti recomand sa il convingi ca asa e mai bine pentru el. Tata a plecat din bucuresti la 1 an de la moartea lu mama , atunci eu aveam 18 ani , nici nu terminasem liceul , ....sa ales praful , dar macar prin acest gest a "renuntat practic" la dreptul lui pe casa in care locuiesc.
1. Atentie MARE la gramatica (!!!);
2. Atentie MARE la utilizarea expresiilor din argou (!!!), utilizate in comentariul de pe Forum;
3. Daca nu gresesc, pe Forum se dezbat aspecte juridice si nicidecum COMPORTAMENTALE, acestea din urma fiind destinate spatiului privat;
4. Contractul de vanzare - cumparare "in stricto senso",incheiat intre parinti si copii are caracter oneros (in baza practicii juridice pentru aceasta speta);
5. Pentru a nu intra in polemica si pentru a nu incalca principiile Forum-ului, doar sugerez studierea si aprofundarea legislatiei in vigoare cu privire la drepturile si OBLIGATIILE, atat ale parintilor cat si ale COPIILOR, in ceea ce priveste relatiile familiale;
6. Un aspect in ceea ce priveste aritmetica elementara: in situatia data si dezbatuta, in cazul in care parintii ar mai trai 20 ani (precum s-a mentionat), pentru un nivel financiar mediu si lunar al cheltuielilor de 500 lei/luna (o valoare mare), cuantumul total al acestora se ridica la suma de 27.272,7270 euro, pentru un curs de schimb de 4,4000 lei/euro, ceea ce este mult SUB valoarea unei locuinte de minimum doua camere;
7.Doar atat, pentru un minim pragmatic, abtinandu-ma de la comentariile ce vizeaza decenta si moralitatea ...
Domnu Nairdas 27.272 de Euro nu este mult sub valoarea unei locuinte de minimum 2 camere in Berceni de exemplu pretul unui apartament nou de 2 camere fiind de 35.000 de mii de Euro. Iar 500 de lei pe luna pentru utilitati nu sunt cheltuieli mari cum ati specificat dumnevoastra in conditiile in care cablu+internet = in medie 50-60 de lei pe luna , curentul poate fi 80-100 de lei pe luna , iar intretinerea iarna poate peste 350 de lei pe luna , mai ales daca blocul nu e izolat termic!

Alte discuții în legătură

Plata utilitati fara penalitati Ovidiu_z Ovidiu_z UNA ZIUA, am o intrebre. Am avut datorie la întreținere 5600 lei, am achitat 3600 lei suma reprezentand utilitățile, restul de 2200 reprezintă ... (vezi toată discuția)
Proprietate vanduta unuia dintre copii anonim_71 anonim_71 Pe scurt.Un proprietar de casa are doi copii.Unul casatorit care locuieste in casa cu el,celalalt,tot casatorit,dar care locuieste in casa sotiei ... (vezi toată discuția)