avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Factura cumulata pe 8 ani de consum gaz
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Factura cumulata pe 8 ani de consum gaz

Buna ziua,

Mi-am cumparat apartament in 2007, in Bucuresti. Evident, mi-am facut contracte noi la utilitati pe numele meu. La Distrigaz am avut probleme: nu imi emiteau facturi. La inceput am fost si am semnalat aceasta problema, apoi am platit in avans prima luna. A doua oara nu au vrut sa imi accepte plata in avans, si de aici a inceput birocratia tipic romaneasca, de am fost trimis de la birou la birou pret de cateva ore. In cele din urma a fost inregistrata o sesizare ca nu mi-au fost emise facturi. De atunci, liniste si pace. Dupa 6 luni am inceput sa caut si partea a doua a contratului pe care l-am semnat, partea cu obligatiile lor, care in mod evident, nu sunt anexate contractului. Acolo am gasit ceea ce asteptam, si anume obligatia lor de a ma factura. Contoarul a fost citit in fiecare luna, avand in vedere ca este pe scara impreuna cu restul apartamentelor din bloc care primesc facturi lunar. Azi dimineata ma trezesc cu o factura in cutia postala de la GDF Suez, cei care au preluat Distrigaz Sud, in valoare de 24.000 lei, perioada facturata fiind de o zi, intre 18.02 2015 si 19.02.2015. Au facturat toata diferenta de index la cursul actual, cu tva-ul actual, fara nici o penalitate suportata de ei. Bani pe care evident nu ii am sa ii dau toti odata, si nici nu cred ca este corect sa ii platesc toti. Daca eu nu plateam o factura de acum 8 ani, azi costul penalizarilor era de 50000 de ori mai mare decat factura.. Obligatiile sunt mutuale, trebuiesc respectate de ambele parti, penalitatile de asemenea.
Intrebarile mele:

1. Tinand cont de faptul ca nu a fost emisa nici o factura si nici nu am fost facturat sau somat la plata, contactat sau actionat in instanta etc., exista un termen de prescriptie pentru consumul aferent anilor respectivi? Sunt 8 ani in total de consum.
2. Faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile nu ii penalizeaza in nici un fel?
3. Faptul ca acum imi cer sa platesc consumul de acum 8 ani cand metrul cub de gaz era mult mai ieftin fata de astazi, iar TVA-ul era mai mic este incorect, ce pot face in aceasta privinta? Ar trebui sa imi emita factura pe fiecare luna, la costul din luna respectiva, conform indexului citit lunar.

Orice alt sfat este binevenit, m-am saturat de aceste abuzuri in care daca ei gresesc nu conteaza pt ca nu facem nimic si plecam capul., dar noi platim penalizari cu duiumul daca am calcat stramb, si cateodata nici din vina noastra.

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: mircea86 , utilizator 02:51, 15 Aprilie 2015
Adica vreti sa spuneti ca timp de 8 ani ati consumat gaz si nu ati platit ptr ca nu ati primit facturi de la furnizor??
Cred ca este un caz care merita mediatizat!
In orice caz, nu ca pot solicita decat achitarea consumului pe ultimii 3 ani.
Ce penalitati vreti sa va plateasca furnizorul?
Ceilalti vecini au avut aceeasi problema cu GDFS?
cyan a scris:

Adica vreti sa spuneti ca timp de 8 ani ati consumat gaz si nu ati platit ptr ca nu ati primit facturi de la furnizor??
Cred ca este un caz care merita mediatizat!
In orice caz, nu ca pot solicita decat achitarea consumului pe ultimii 3 ani.
Ce penalitati vreti sa va plateasca furnizorul?
Ceilalti vecini au avut aceeasi problema cu GDFS?


Buna ziua. Intradevar, nici o factura de la furnizor. In privinta mediatizarii, as prefera sa nu se ajunga acolo
In ce baza legala pot cere sa platesc doar ultimi 3 ani? Ca aparent ei au solicitat achitarea la costul de acum a consumului pe 8 ani.

Legat de penalitati, inca exista penalitati pentru neindeplinirea obligatiei contractuale de a ma factura presupun.

Doar eu am aceasta problema cu GDFS, restul primesc constant facturile.
Datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu.
Situatia descrisa este greu de inteles. Dvoastra v-ati complacut in situatia de a consuma gaz si a nu achita contravaloatea lui pe considerentul ca nu ati primit facturile iar furnizorul nu s-a sesizat ca are un consumator care nu isi achita consumul.
Nu transmiteati indexul contoarului telefonic sau prin intermediul internetului?
Din cate am inteles ati depus o sesizare dar nu ati mai desfasurat si alte demersuri ptr a clatifica situatia.
Trebuie sa clarificati situatia cu furnizorul.
Indexul este citit de un angajat al GDFS, deoarece contoarul este montat in afara locuintei. Asa se citeste si indexul celorlalti abonati. Eu am sesizat neregula, am incercat sa platesc in avans, insa totul ni zadar. Daca GDFS nu a luat in calcul sesizarea mea si nici nu a acceptat plata cand am insistat sa o platesc in avans, este greseala lor pt care nu ar trebui sa platesc eu.
Imi puteti spune va rog care este baza legala a afirmatiei ca datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu? sa pot veni cu un raspuns in caz ca sunt intrebat cind voi merge la ei sa clarific situatia.. Pana acum am fost sfatuit sa cer factura detaliata pe fiecare luna, la pretul istoric din luna respectiva, iar conform spuselor dvs, le pot cere sa anuleze facturile pe primii 5 ani..
Despre prescriere gasiti informatii aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Cereti furnziorului si dovezile trimiterii facturilor. Poate ati avut vreun conflict cu postasul si acesta nu va lasa plicul cu factura in cutia postala. Sau poate vreun vecin binevoitor va ascundea facturile.

Alte discuții în legătură

"furt electricitate" buna ziua! speta este urmatoarea: in luna august 2020, se face ... Capitan Mirela Capitan Mirela Buna ziua! Speta este urmatoarea: In luna august 2020, se face inlocuirea instalatiei electrice la un apartament, procedura facuta de catre un electrician. ... (vezi toată discuția)
Abuzurile celor de la gaze... Enkde Enkde Buna, as dori sa expun public si sa stiu cat de legal este felul cum actioneaza cei de la gaze in Brasov - GDF Suez Energy... In data de 19.07.2013, ora ... (vezi toată discuția)
Debransare abuziva gdf suez matei33 matei33 Va prezint urmatoarea situatie: Din neglijenta nu am transmis la timp indexul la gaze, motiv pentru care furnizorul a facturat in baza unor estimari total ... (vezi toată discuția)