avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... \"Furt electricitate\" Buna ziua! Speta este ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

"Furt electricitate" Buna ziua! Speta este urmatoarea: In luna august 2020, se face ...

Buna ziua!
Speta este urmatoarea:
In luna august 2020, se face inlocuirea instalatiei electrice la un apartament, procedura facuta de catre un electrician. Pana in luna iulie 2020, facturile cez vin cu suma de plata si sunt achitate la zi. Din septembrie 2020, incep sa vina facturi cu minus. Proprietarul se duce la sediul cez, i se comunica faptul ca are o suma platita in avans. Vin in continuare facturi cu minus (sept, oct, noi si dec 2020). In ianuarie 2021, vin cei de la cez cu politia si se constata "ocolirea sistemului de contorizare". Se deschide dosar penal, iar in iulie 2021 ii vine proprietarului somatie de plata pentru 7400 lei.
Intrebari:
-cum s-a ajuns la concluzia de furt, daca proprietarul a sesizat verbal, inca de la prima factura cu minus, pe furnizorul cez?(omul stia ca a facut consum si i s-a parut nefiresc sa-i vina factura cu minus).
-cum s-a probat furtul, daca nu proprietatul, ci un electrician,a facut lucrarea de inlocuire a instalatiei?(proprietatrul e om simplu, nu are habar despre instalatii electrice. A platit un specialist pentru asta).
- cez sustine (fara o nota scrisa de calcul) ca i se imputa proprietatului un consum mediu, pe ultimii 3 ani, anungandu-se astfel la acea suma de 7400 lei. Insa proprietatul, pana in august 2020 a avut consum citit de cez (contoar pe scara blocului) si au fost achitate toate facturile (deci achitat consumul ultimilor 3 ani).
Intrebari:
1.Ce poate face proprietatul pentru a-si demonstra buna-credinta? La sediul cez, cand a cerut clarificari, a vorbit cu o tanti, nu are nimic scris ca a anuntat anomalia de facturare.
2. Cum poate "demonta" suma de 7400, ce reprezinta consum pe ultimii 3 ani (consum facturat si achitat la timpul lui), ramanand eventual de plata un consum din august 2020 pana in ianuarie 2021, cand s-a constatat necuplarea la contoar?
Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 09:26, 15 August 2021
Completez cu urmatoarele:
In noiembrie 2020 au venit cei de la cez si au schimbat contoarele. Nu s.a constatat nimic in neregula, sigiliile erau intacte, etc.
De cine a fost comandat inlocuirea instalatiei electrice? Probabil in urma deciziei proprietarului. Daca DA trebuia sa stie ce face electricianul. Daca nu stria atunci poate solicita prin organele de cercetare sa fie chemat in audieri electricianul, care poate lamuri situatia creata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, inlocuirea instalatiei a fost facuta la cererea proprietarului. Electricianul a fost si el chemat la politie. Nu stiu ce acuzatii i s-au adus, nu stiu daca si acesta va plati ceva (politia refuza sa-mi ofere informatii in acest sens).
Eu nu sunt electrician, nu aveam cum sa verific lucrarea electricianului. Insa, cand a venit prima factura cu minus, am anuntat imediat cez vanzare. Ei au zis ca sunt in regula, va vin facturi cu minus pt ca am sold achitat in avans.
Eu nu stiu, daca electricianul sau cei care au schimbat contorul, au decuplat circuitul de la sistemul de contorizare. Insa nu e normal ca pentru 5 luni de necontorizare, sa ceri 7500 lei, la un apartament unde consumul era de 80-100 kw/luna.

Szekely Barna a scris:

De cine a fost comandat inlocuirea instalatiei electrice? Probabil in urma deciziei proprietarului. Daca DA trebuia sa stie ce face electricianul. Daca nu stria atunci poate solicita prin organele de cercetare sa fie chemat in audieri electricianul, care poate lamuri situatia creata.

Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2021
Capitan Mirela, utilizator
În cele 5 luni de necontorizare dumneavoastră ati citit indexul la contor in fiecare luna ca să puteți afirma ca se consuma 100 kw pe luna?Cred ca nu,pentru ca vedeați ca indexul e același luna de lună și că ceva nu este în regula.La fel puteați verifica indexul de pe factura (plătită in avans)cu indexul de pe contor și vă puteați da seama că e ceva în neregula.
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2021
mitabiciclista, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate contor electric "inteligent" BX BX Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ? Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo ... (vezi toată discuția)
Cez romania ildor64 ildor64 Buna ziua. O problema cu CEZ Romania In luna noiembrie am fost deconectat de la reteaua de alimentare cu energie electrica. Pentru factura de recalculare ... (vezi toată discuția)
Asociatiile de proprietari:repartizarea cheltuielilor cu pierderile anca2011 anca2011 Este corect ca asociatia de proprietari sa ma factureze pe langa metrii cubi de apa pe care ii consum lunar,alti metrii cubi de apa, care zic ei(cei de la ... (vezi toată discuția)